ERDON Helyi hírek

2014.03.25. 11:49

Borverseny volt Püspökiben

A múlt szombaton a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házban szervezték meg az I. Biharpüspöki Borversenyt. Hetvenhat bort neveztek be a Bihar megyei borosgazdák, zsűri értékelt.

A múlt szombaton a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házban szervezték meg az I. Biharpüspöki Borversenyt. Hetvenhat bort neveztek be a Bihar megyei borosgazdák, zsűri értékelt.

A szervezők Féth Imre Ferencz egyesületi tag és Oláh Zoltán Lóránd a Vincellér egyesület elnöke voltak. Megtudtuk, hogy 76 bort neveztek a Bihar megyei borosgazdák, ami figyelembe véve, hogy ez volt az első biharpüspöki borverseny, a rendezők szerint elég szép szám. A zsűri tagjai Kiss Zoltán, Fazakas Kinga, Szoboszlai Hilda és Szoboszlai Csaba voltak, a zsűri elnök pedig Szoboszlai Hilda. Olyan településekről hoztak borokat, mint Biharpüspöki, Bihar, Bihardiószeg, Biharfélegyháza, Élesd, Érmihályfalva, Hegyközkövácsi, Margitta, Mezőtelegd, Mónospetri, Szentimre, Szentjobb, Poklostelek, Vajda és Vedresábrány.

A díjazottak

A Nagyarany-díjat Hegedűs Attila érmihályfalvi borász érdemelte ki, 2010-es Sauvugnion Blanc-Hárslevelű borával. Aranyérmes lettek: Ádám Gergely, Barcsa Géza, Batiz Tamás, Bereghi János, Bokor Apor, Braun Tibor, Chifiriuc András, Féth Imre, Füzesi József, Galutz Dorel, Hegedűs Attila, Kajántó Pál, Kiss István, Kún Géza, Petrica Ioan, Petrica Pavel, Rittner Tibor, Tolnai István, Török Attila, Török Mihály, Török Olivér és Várdai József. Biharpüspökiből Ádám Gergely, Ádám János, Baumgartner Ferenc, Féth Imre Ferencz, Oláh József, Pap Kálmán, Pap Zoltán, Pataki Ildikó, Pataki László és Simon Imre borászok voltak jelen. A zenéről Szőcs Lőrinc és Újlaki Sándor gondoskodtak.

„A sok aranyérmes bor jelzi a nevezett borok magas színvonalát. A borok március végére kellőképpen összeértek és letisztultak. A Bihar megyei települések borversenyei már mind lezajlottak, ezért a borászok a legjobban szereplő boraikat nevezték be. Nagyobb részük a bihari borvidékre jellemző fajtákat vonultatták fel : Királyleányka, Fehérleányka, Mustosfehér, Olaszrizling, Ottonel Muskotály, Szürkebarát, Rajnai Rizling, Chasselas, Furmint, de nálunk kevésbé ismert fajok is előfordultak, úgymint Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Aligoté, Zéta. A vörösek derékhadát a Cabernet Sauvignion és a Kékfrankos biztositotta, ugyanakkor a vörös kategóriában sok házasitás is szerepelt”- nyilatkozta lapunknak Oláh Zoltán Lóránd.

Megtudtuk azt is, hogy a nagy sikerre és színvonalas eseményre való tekintettel a szervezők hagyományt kívánnak teremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!