ERDON Helyi hírek

2014.02.04. 17:24

Nem tisztáz semmit a tisztázólevél

A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány válaszolt a nagyváradi Emília malom lebontásával kapcsolatos írásban benyújtott kérdéseinkre.

A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány válaszolt a nagyváradi Emília malom lebontásával kapcsolatos írásban benyújtott kérdéseinkre.

A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz intézett kérdéseinkben arra kértünk választ, hogy az alapítvány miért nem indította újra a nagyváradi Emília malom műemlékké nyilvánítási eljárását, illetve azt, hogy mit lehet még tenni az épület érdekében.

Pontokba foglalva

Az Adriana Lipoveanu elnök és Angela Lupşea ügyvezető igazgató által aláírt, szerkesztőségünknek eljuttatott közlemény pontokba foglalja az alapítvány állásfoglalását az üggyel kapcsolatban. A válasz első pontjában közlik: az alapítvány támogatta a Kolozsvári Regionális Műemlékvédő Bizottság műemlékké nyilvánítási kezdeményezését azáltal, hogy 2011. május 18-i átiratában arra kérte a Bihar Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóságát, hogy indítsa be az Emília malom műemlékké nyilvánításának eljárását. A második pont megfogalmazása szerint az alapítvány igazgatóbizottsága 2011. október 21-én tárgyalta a műemlékké nyilvánítás ügyét, azok után, hogy mind az illetékes intézményektől, mind a tulajdonos részéről, mind pedig a sajtóból olyan jelzések érkeztek az alapítványhoz, miszerint a malommal kapcsolatban olyan események történnek, melyek törvénybe ütköznek. A harmadik pont kimondja, hogy az elnök úr (feltehetőleg Sárközi Zoltánról, az alapítvány akkori elnökéről van szó, szerk. megj.) azért rendelte el a műemlékké nyilvánítás felfüggesztését, mert szakintézményektől és szakemberektől érkezett jelzések értelmében az épület már igencsak megrongált állapotban van, ami balesetveszélyes. A továbbiakban a közleményben tudatják azt, hogy a műemlékké nyilvánítás folyamatban volt, mint ahogy azt igazolja a megyei kulturális igazgatóság által kiadott 2011.10.19/1473. számú átirat. A következő pontban az szerepel, hogy a műemlékké nyilvánítási folyamat elkezdésétől számítva tizenkét hónapig az épületet jogi szempontból műemlékként kezelik. Az utolsó pontban pedig az áll, hogy a műemlékké nyilvánítás megkezdődött, de nem fejeződött be, ami oda vezetett, hogy 2012. május 18-án az épület kiesett a műemlékekre vonatkozó, 2001/422. számú törvény hatálya alól, és a közjogi, helyi önkormányzati és urbanisztikai szabályozások érvényesek rá.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!