ERDON Helyi hírek

2014.02.27. 16:26

A Léda házat az Ady központért

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén megszavazta azt a területcserét, melynek értelmében a Mecénás Alapítvány megkapja az önkormányzattól a Léda házat, cserében viszont átadja a városnak az Ady központot.

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén megszavazta azt a területcserét, melynek értelmében a Mecénás Alapítvány megkapja az önkormányzattól a Léda házat, cserében viszont átadja a városnak az Ady központot.

A nagyváradi önkormányzat wellness központot akar létrehozni a városi strand területén, ehhez azonban tíz hektárnyi saját területre van szüksége ott. Mivel jelenleg nem rendelkezik ekkora területtel, ezért megegyezett a Mecénás Alapítvánnyal, hogy egy ingatlancsere keretében az alapítvány mondjon le az Ady központról, és a félkész hotelről a Fő utcai Léda házért cserébe. A csütörtökön egyhangúlag megszavazott tanácsi határozatban az szerepel, hogy a város tulajdonába kerülő két ingatlan összértéke 309.829 euró. A Fő utca 59. szám alatti ingatlan 320 négyzetméteren terül el, és hozzátartozik egy körülbelül 500 négyzetméternyi telekrész is. A Léda házat 283 ezer euróra értékelték fel. Az ingatlancsere után fennmaradó 26.829 eurónyi különbözetből törleszti a Mecénás Alapítvány összesen 130.786 lejes (29.083 euró) tartozásait a város felé, míg a fennmaradó tartozást a szerződés aláírásakor fogja a Mecénás Alapítvány kifizetni a városnak. A határozattervezetet egyhangúlag megszavazta a tanács.

Az ülés után Pásztor Sándor, az RMDSZ-frakció vezetője érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzat által eredetileg beterjesztett akvapark-pályázat nem volt jó, ezért a tervet át kellett alakítani oly módon, hogy a leendő létesítményt gazdaságosabban lehessen működtetni. A megvalósítás egyik feltétele az, hogy a városnak meglegyen a strand helyszínén a tíz hektárnyi saját területe. A Mecénás Alapítvány egy hektárnyi területre kötött haszonbérleti szerződést az önkormányzattal negyvenkilenc évre, ezen a telken épült meg az Ady központ, és ugyanitt áll a félkész ingatlan is. Hozzátette, hogy az ingatlancserével egy reprezentatív váradi ingatlant sikerült megszereznie az alapítványnak. Elárulta továbbá, hogy amennyiben nem mentek volna bele a cserébe, akkor az önkormányzat kisajátította volna az ingatlanokat. „A kisajátítás amúgy is nagy divat manapság” – fogalmazott Pásztor.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Mecénás Alapítvány igazgatója arról tájékoztatta a Bihari Naplót, hogy már tavaly januárban megkereste a város az alapítványt azzal, hogy tehermentesíteni kell a strandfelújítási projektben szereplő telkeket. Több megoldási javaslat is felmerült, többek között az, hogy a Mecénás megkapja az Ady központért és a haszonbérbe adott telekért cserébe a Léda házat. „Egy évig azonban nem történt semmi, mígnem idén ugyanígy megkerestek bennünket. Mi nem szeretnénk, hogy megbukjon Nagyvárad egyik projektje, ezért belementünk a cserébe. Ez a megoldás a városnak is jó, mert nyer tízmillió eurót az akvapark felépítésére, és jó a magyar közösségnek is, mert azt az ingatlant Ady kulturális öröksége ápolásának szánjuk, egy kulturális központot hozunk majd létre ott” – mondta Szabó.

Két hulladékkezelő

A tanácsülésen a városvezetés előterjesztette azt is, hogy mind a városi, mind pedig a megyei kórház létesítsen egészségügyi hulladékkezelő állomást. Ritli László Csongor RMDSZ-es tanácsos felszólalásában megkérdezte, miért van szükség két ilyen létesítményre. Válaszában Ilie Bolojan kifejtette, hogy a kórházak maguk kérték azt, hogy legyen külön hulladékkezelőjük, és a helyi tanács csak bele kell egyezzen ebbe, mert az állomásokat a minisztériumtól érkező pénzből fogják megépíteni. Az RMDSZ-frakció nemmel szavazott a két határozattervezetre, de mivel a többi párt tanácsosai megszavazták, a határozatok elfogadásra kerültek. A tanácsülés után Pásztor Sándor lapunknak leszögezte, hogy az RMDSZ álláspontja szerint ez pénzpazarlás, elvégre a két kórház mintegy öt kilométernyire van egymástól, és elég lenne egy hulladékkezelőt építeni.

Egy kis politika

A csütörtökit megelőző tanácsülésen sem az RMDSZ, sem pedig a demokrata-liberális (PD-L) frakció nem szavazta meg a gyorsforgalmi út kiépítéséhez szükséges kisajátításokra vonatkozó határozattervezeteket. A mai tanácsülésen az RMDSZ szintén nemmel szavazott, a PD-L azonban elfogadta a határozattervezeteket, így azok átmentek a tanácsülésen. Ugyanakkor a mai tanácsülésen lejárt a ülésvezető szociáldemokrata Ioan Bonchis három hónapos mandátuma, viszont a szociáldemokrata frakció a demokrata-liberális Adelina Costét javasolta ülésvezető elnöknek. Egyes tanácsosok szerint ezek jelek, melyek arra utalnak, hogy a bukaresti kormányválságnak Nagyváradon is lesz kihatása, ezért mind a liberálisok, mind a szociáldemokraták külön-külön keresik annak lehetőségét, hogy egy új többséget alakítsanak ki nagyváradi a helyi tanácsban.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!