ERDON Helyi hírek

2014.01.23. 18:57

Mindig megőrizte emberségét

Nagyvárad- A Partium Alapítvány és a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének rendezésében csütörtök délután Széchenyi Zsigmond íróra, vadászra emlékeztek, születési évfordulója alkalmából.

Nagyvárad- A Partium Alapítvány és a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének rendezésében csütörtök délután Széchenyi Zsigmond íróra, vadászra emlékeztek, születési évfordulója alkalmából.

A gróf Széchenyi Zsigmond író, vadász nagyváradi szülőházánál (George Enescu/Ritoók Zsigmond utca 17. szám) zajlott koszorúzási ünnepségen dr. Földes Béla, a Partium Alapítvány kuratóriumának elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Megjegyezte: barátja, Sauer András Kálmán volt a fül- és szemtanúja annak, hogy Bécsből gróf Pongrácz Vilmos telefonon keresztül megkérte őt arra, hogy a család részéről köszönjék meg a váradiaknak, illetve a születésnapi évfordulón megjelenteknek, hogy ápolják Széchenyi Zsigmond emlékét. Arra hívta fel a figyelmet: bár az utca neve az író születése óta sokszor változott, amikor Péter I. Zoltán helytörténész és Huszár István RMDSZ-es önkormányzati képviselő kijárta az engedélyeket, kiderült, hogy a házszám nem módosult az elmúlt több mint száz évben. Hozzátette: Széchenyi Zsigmondról sok mindent lehet mondani, tőle sok érdekeset lehet olvasni, és sokan ismerik is szakmai, illetve irodalmi értékű írásait. Ezt támasztja alá az a számadat is, hogy világszerte 1,6 millió példányban jelentek meg könyvei, melyeket lefordítottak angol, német, szlovák és osztrák nyelvekre is, érdekes viszont, hogy román nyelvű kiadások eddig még nem láttak napvilágot. Ez így van annak ellenére, hogy mikor megkérdezte Traian Ştef költőt, hogy a román irodalomtörténet számon tart-e olyan írót, aki vadászkönyveket írt, azt a választ kapta, hogy nem. Nekünk viszont legalább öt vagy hat olyan írónk van, akik világhírűek ebben a műfajban, tehát a vadászat és az irodalom kapcsán. „Talán a mi hibánk is, hogy a jelenlegi Románia területén született, és Nagyváradról elszármazott, ezen műfaj jelentős képviselőjének egyetlen írása sem olvasható román nyelven. Jó lenne ezt átgondolni, amikor olyan dolgokról beszélünk, mint értékmegőrzés, -átadás, illetve ezeknek a környezetünkben élőkkel való megosztása”, vélekedett.

„Gróf elvtárs”

Dr. Földes Béla ugyanakkor azt is kiemelte, hogy Széchenyi Zsigmond különböző időkben, változó körülmények között is meg tudta tartani gerincességét, emberségét, akkor is, amikor például a Rákosi-korszakban „gróf elvtársnak” szólították, mert nem tudtak mit kezdeni nemesi származásával, illetve azzal a dinasztiával, mely egykor meghatározta Magyarország történelmét. Zárógondolatként a kuratóriumi elnök köszönetet mondott a réti RMDSZ-nek, mely kezdeményezte az emléktábla kihelyezését.

Koszorúztak az RMDSZ Bihar megyei szervezetének, a Partium Alapítványnak, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének és a várad-réti RMDSZ-körzetnek a képviselői, majd a Szózat eléneklésével ért véget az ünnepség.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!