ERDON Helyi hírek

2014.01.16. 11:53

Felfeszítették a perselyeket

Január 15-én délután ismeretlen személy(ek) felfeszítette(k) a nagyváradi premontrei rend templomában elhelyezett két perselyt.

Január 15-én délután ismeretlen személy(ek) felfeszítette(k) a nagyváradi premontrei rend templomában elhelyezett két perselyt.

Mivel az esetet nem sokkal a délután öt órai kezdettel meghirdetett lelki gyakorlat kezdete előtt fedezték fel, ezért a rend nem tett feljelentést a rendőrségen. Fejes Anzelm Rudolf főapát, prépost-prelátus lapunknak elmondta: tanakodtak azon, hogy tegyenek-e feljelentést, de végül úgy döntöttek, hogy nem fordulnak rendőrséghez, mert a helyszínelés miatt nem tudták volna megtartani a lelki gyakorlatot. Az apát beszámolt lapunknak az ügy részleteiről. „Fél négykor a húgommal körbejártuk a templomot, mécseseket gyújtottunk a padoknál, hogy a kezdődő lelki gyakorlatnak legyen egy kis ünnepi jellege. Negyed és fél öt között nyitotta volna ki a húgom a templom rácsát, de nyitva találta, és azt is látta, hogy a perselyek ajtajai le vannak szakítva. Az elkövető a rács ajtajának a zárát ki tudta nyitni, nem is tett kárt benne, de mivel a perselyeket nem tudta kinyitni, hát lefeszítette a zárakat.” Az apát elmondta, hogy nem tudni, mennyi pénz lehetett a perselyekben, mert nincs szabályban rögzítve az, hogy milyen időközönként kell kiüríteni a perselyt, de mivel általában naponta ki szokták venni az adományokat a perselyekből, ezért az elkövető vagy elkövetők nagy valószínűséggel nem tettek szert nagy zsákmányra.

A nyomorúság jele

Fejes Anzelm Rudolf elárulta, hogy nem ez az első alkalom, hogy betörők járnak a premontrei templomban, és sajnos ez a jelenség más plébánosok előtt sem ismeretlen, akiknek szintén sok kellemetlenségük van emiatt. „A nyomorúság jele az, hogy valakik ide fanyalognak, hogy még a templomnak szánt kevés összeget is ellopják” - mondta az apát. Elárulta, hogy régebben is történtek már hasonló esetek a templomban, akkor tettek is feljelentést, de a rendőrség azt javasolta nekik, hogy szereljenek fel riasztót és kamerákat a templomba. Ezt az ötletet viszont elvetették, hiszen, mint Fejes Anzelm Rudolf jelezte, „kamerák előtt ki tud imádkozni?”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!