ERDON Helyi hírek

2014.01.29. 17:18

Elveszett a váradi Emília malom

Az önkormányzat és a Műemlékvédő Alapítvány elmulasztották az Emília malom műemlékké nyilvánítását, amelyet tulajdonosa elkezdett bontani.

Az önkormányzat és a Műemlékvédő Alapítvány elmulasztották az Emília malom műemlékké nyilvánítását, amelyet tulajdonosa elkezdett bontani.

„Az Emília malom gyakorlatilag elveszett” – mondta szerkesztőségünknek Pásztor Sándor RMDSZ-es váradi helyi tanácsos azok után, hogy szerdán tájékoztatást kért az ügyben Adriana Lipoveanu főépítésztől, aki egyben a megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke is. Pásztor közlése szerint Lipoveanu elismerte: az alapítvány kérvényezte annak idején az Emília malom műemlékké nyilvánítását. Ezt követően az ingatlan tulajdonosa, Ovidiu Copil szociáldemokrata párti megyei tanácsos két pert is indított a műemlékvédelmi eljárás megszüntetésére, de mindkettőt elvesztette. Adriana Lipoveanu értelmezésében Copil nem egy adminisztratív döntés ellen indított pert vesztett el, hanem azért vesztett, mert úgymond a pernek nem volt tárgya, ugyanis az épület nincs műemlékké nyilvánítva. Az alapítvány a per idejére felfüggesztette a műemlékké nyilvánítási eljárást, viszont a per lejárta után nem kezdeményezte annak újraindítását. Adriana Lipoveanu azt mondta Pásztor Sándornak: mivel a kulturális minisztériumtól nem érkezett semmilyen tájékoztatás az alapítványhoz arról, hogy az Emília malom műemléképület, ez mintegy hallgatólagos elismerése annak, hogy nem az. „De miért is jönne a minisztériumtól bármilyen értesítés, ha a váradi önkormányzat nem is kért tájékoztatást, hiszen nem indították újra a műemlékké nyilvánítási eljárást” – mutatott rá az érvelés gyengeségére Pásztor Sándor.

Bontási engedély

Az ügy további fejleménye, hogy a tavaly ősszel két átirat is érkezett a váradi főépítészi hivatalhoz az illetékes intézménytől arról, hogy az Emília malom statikailag rossz állapotban van, ezért le kell bontani, vagy meg kell erősíteni, és a város főépítésze az előbbi megoldás mellett döntött. Pásztor Sándor hozzátette, hogy Ovidiu Copil tavaly november 26-án nyújtotta be bontási kérelmét, és december 16-án már meg is kapta rá az engedélyt. „A tulajdonos nagyon hamar megkapta a bontási engedélyt. Mindebből látszik, hogy sem az önkormányzat, sem az alapítvány nem akarták megmenteni az Emília malmot” – vonta le a következtetést Pásztor Sándor.

Adriana Lipoveanu szerkesztőségünk telefonos megkeresésére válaszolva kijelentette, hogy csak írásban válaszol a feltett kérdésre, így írásban kérdeztük meg, hogy miért nem indította újra a műemlékké nyilvánítási eljárást az alapítvány, illetve lehet-e még bármit tenni az épület megmentéséért. Az intézmény válaszát közölni fogjuk.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!