ERDON Helyi hírek

2013.12.03. 12:49

Sérült gyerekekkel foglalkoznak

A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nyílt napot szervezett a nagyváradi és tenkei rehabilitációs központokban.

A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nyílt napot szervezett a nagyváradi és tenkei rehabilitációs központokban.

A nagyváradi, Traian Lalescu utcai intézményben Gligor Elena, a központ vezetője fogadta a látogatókat – ottjátunkkor a 11. iskola VI. A osztályának tanulói is eljöttek, osztályfőnökük, Faur Marcela vezetésével. Mint megtudtuk, ez az egyedüli ilyen jellegű intézmény a megyében, s ahhoz, hogy egy gyerek ide járhasson, speciális szakorvosi ajánlásra van szüksége.

A szerkezeti felépítés szerint tizenhét alkalmazottal dolgoznak, de igazából 14-en vannak – masszőrök, pedagógusok, terapeuták – egyeseket ugyanis ideiglenesen áthelyeztek, mások gyermeknevelési szabadságukat töltik.

Terápiák

Nyolc évvel ezelőtt csaknem negyven alkalmazottja volt a központnak, emlékezett vissza Gligor Elena, azóta folyamatosan csökkent a posztok száma, s azokat, akik jobban fizetett állást találtak, vagy nyugdíjba vonultak, nem helyettesítette senki. Pedig sokkal több szakemberre lenne szükségük, hiszen úgy tűnik, évről évre egyre nő a fogyatékkal élő gyerekek száma, mind az állami gondozásban lévőké, mind a családban élőké. Vannak közöttük, akik fogyatékkal születtek, mások állami gondozásban nőttek fel és a szeretet hiánya, az ingerszegény környezet miatt váltak sérültekké. Talán a legszomorúbb esetek mégis azok, amikor a gyermekeket a családjukon belül értek különböző testi-lelki traumák. Mintegy százhúsz gyerek jár ide, naponta több mint negyven gyerekkel foglalkoznak a központ alkalmazottai. A terápiák személyre szabottak, mindegyikükkel a számukra legfontosabb foglalkozásokat végzik el. Többek között masszázs, hidromasszázs, kinetoterápia, foglalkozásterápia, kognitív terápia, játékterápia zajlik itt, illetve logopédus is foglalkozik a gyerekekkel. Sajnos mintegy két éve nincs magyar logopédusuk, pedig nagy szükségük lenne rá, mondta a központ vezetője.

A látogatóba érkezett gyerekek közben végigjárták a központ termeit, végül kipróbálták az intézmény udvarán lévő játszóalkalmatosságokat is.

Mint megtudtuk, az igazgatóság terve az, hogy a központ épületének egy részében súlyosan fogyatékos gyermekeket helyezzen el, ebből a célból el is különítették az intézmény egy részét. Jelenleg több mint húszezer, fogyatékkal élő személy szerepel az igazgatóság nyilvántartásában, közülük csaknem másfél ezren gyerekek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!