ERDON Helyi hírek

2013.11.28. 14:18

Hulladékkezelés integrált menedzsmentje

A Bihar Megyei Tanács csütörtöki ülésén megszavazta az integrált hulladékkezelési rendszer kiépítésére vonatkozó hatástanulmány módosítását.

A Bihar Megyei Tanács csütörtöki ülésén megszavazta az integrált hulladékkezelési rendszer kiépítésére vonatkozó hatástanulmány módosítását.

Az integrált hulladékkezelési rendszer lényege az, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége, valamint a hulladékkezelés költsége, ugyanakkor ezzel a rendszerrel kívánják növelni az újrahasznosított szemét mennyiségét, és nem utolsósorban a környezetkímélés is fontos szempont. A hatástanulmány értelmében Bihar megyét hat övezetre osztják, és mindegyik övezetben kialakítanak egy-egy telepet. Belényesen, Margittán, Nagyszalontán, Székelyhídon és Élesden átszállító hulladéktelepet építenek, Belényesben, Margittán és Nagyszalontán hulladékválogatás is lesz, csakúgy mint Nagyváradon, de ez utóbbi telepen biológiai-mechanikus hulladékkezelő állomást is kiépítenek. Vaskohszikláson ideiglenes tároló platformot építenek ki. Emellett bezárnak nyolc szeméttelepet Nagyváradon, Belényesben, Margittán, Élesden, Székelyhídon, Vaskohszikláson és Érmihályfalván, amelyek már nem felelnek meg az előírásoknak. A projekt keretében különböző a hulladékkezlésre és szállításra alkalmas eszközöket és járműveket is beszereznek. A beruházás összértéke 249.041.000 lej áfával együtt, a kivitelezési időszak 24 hónap. A beruházás az Európai Unió Operatív Szektoriális Programjának a keretében fog megvalósulni, de azt még nem lehet tudni, hogy a hatástanulmány elfogadását mikor követi majd a konkrét finanszírozás és beruházás.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!