ERDON Helyi hírek

2013.11.26. 12:05

Hasznos tanácsok a téli időben

A Bihar megyei közúti rendőrség munkatársai a Közúti Biztonságot és Oktatást Támogató Országos Egyesület (ARPER) képviselőivel közösen tájékoztató akciót hajtottak végre Váradon.

A Bihar megyei közúti rendőrség munkatársai a Közúti Biztonságot és Oktatást Támogató Országos Egyesület (ARPER) képviselőivel közösen tájékoztató akciót hajtottak végre Váradon.

A keddi tájékoztató akció keretében a rendőrök a város legbalesetveszélyesebbnek tartott útszakaszain szórólapot osztottak a sofőröknek, amelyekkel a hideg idő beköszöntével érkező balesetveszélyekre hívták fel a figyelmet. Dorin Sava a Bihar megyei közúti rendőrség főfelügyelője a közös akcióval kapcsolatban elmondta, hogy a rendőrök 500 szórólapot osztanak ki, amelyeken hasznos tanácsokat olvashatnak a sofőrök: mire kell jobban odafigyelni a csúszós, jeges utakon, milyen mértékben kell növelni a követési távolságot, stb. Mint elmondta, jelenleg csak figyelmeztetik a sofőröket arra, hogy időben cseréljék le a nyári gumikat, de hamarosan ellenőrzésre is számíthatnak az autótulajdonosok.

Tanácsok

A hidegben, havas, vagy jeges utakon sokkal nehezebb közlekedni a gépjárművekkel, ezért néhány óvintézkedést meg kell hozni, a biztonságos közlekedésért. A közúti rendőrség azt tanácsolja, hogy a sofőrök vezessenek lassabban és tartsanak nagyobb követési távolságot az előttük haladó gépjárművekkel szemben, hiszen a vizes, csúszós utakon a féktávolság is megnő. Ne fékezzenek vagy váltsanak irányt hirtelen, cseréljék le a nyári gumikat télire és mindig ellenőrizzék azok állapotát. Tíz fok alatt a vizes utak tapadása lecsökken, havas utakon pedig a féktávolság négyszeresére nőhet. Ügyeljenek arra is, hogy a gépjármű utasterében ne legyen túl meleg, mert az álmossághoz, a reakcióidő csökkenéséhez vezet. A hideg időben figyelmet kell fordítani az akkumulátorok állapotára is, a nyáron beöntött hűtőfolyadék és szélvédő mosó folyadék meg is fagyhat. Gondoskodjanak róla, hogy mindig legyen kéznél szélvédő tisztító felszerelés. Ha a személygépjárművek, valamint a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek, a kilencnél több személyt szállító gépjárművek havas, jeges, csúszós utakon vagy az előírt helyzetekben nem téli gumikat használnak, 9-től 20 közötti pontlevonásra, 630 és 1400 lej közötti pénzbüntetésre, valamint a forgalmi engedély felfüggesztésére számíthatnak. Ha közúti balesetet vagy fennakadást okoz egy sofőr, és nincsenek téli gumijai, ő kell megtérítse a károkat, vagy az út felszabadításának költségeit. A jelenlegi jogszabályok szerint téli gumiként elfogadják azokat a négy évszakos autógumikat, amelyek az „all seasons” felirat mellett az M+S, MS, vagy az M&S jelzéseket is tartalmazzák.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!