ERDON Helyi hírek

2013.10.07. 16:29

Vízminőség jelentés

A vízminőség ellenőrzése az egyik legfontosabb feladata a Körösök Vízügyi Hatóságának, ebből kifolyólag havonta végeznek motorizálási akciót a Körösök vízgyűjtő medencéjében.

A vízminőség ellenőrzése az egyik legfontosabb feladata a Körösök Vízügyi Hatóságának, ebből kifolyólag havonta végeznek motorizálási akciót a Körösök vízgyűjtő medencéjében.

Az intézmény által kiadott közlemény szerint 2013-ban 71 folyóvizet ellenőriznek 81 szakaszon. Eddig 56 folyóvizet ellenőriztek. A laborvizsgálatok megállapították, hogy az eddig ellenőrzött 1471 kilométernyi folyóvíz 62,6 százaléka nagyon jó minőségű, 30 százaléka jó, 7,4 százaléka pedig megfelelő minőségű. A vízügyi hatóság a hatókörébe tartozó kilenc állóvíz közül nyolcat ellenőrzött és megállapította, hogy a Feltóti tó (Taut, Arad megye), a Gyoroki tó (Ghioroc, Arad, megye), az Almásfegyverneki (Fegernic) tó vízminősége megfelelő, míg a Dragan tó (Kolozs megye), a Lesi tó, a Rovina tó (Arad megye) és az Apátkeresztúri tó (Crestur) vízminősége jó. A földalatti vizek minőségét is ellenőrzi a hatóság. Eddig száz fúrat közül 58-at ellenőriztek, ezek közül tíz furat vizében találtak a megfelelő szintnél magasabb nitrát, arzén, foszfát, ammónia és nitrit koncentrációt. Ennek oka főként az emberi tevékenység, konkrétan a mezőgazdaságban használt vegyszerek, illetve a rovarirtó és rágcsálóirtó szerek használata. Bihar megyében negyven folyóvizet ellenőriztek, ezek közül harminc természetes folyóvíz, kilenc pedig csatorna. Az ellenőrzött folyóvizek hossza eléri az 1366 kilométert. A megyében ellenőrzött folyóvizek 46 százaléka jó minőségű, 54 százaléka pedig megfelelő minőségű. A hatóság vízszennyezés miatt összesen 395.419 lej értékben rótt ki büntetéseket. A vízügyi hatóság emlékeztet arra, hogy a vízminőség megállapítása egy ötszintű skála alapján történik: ezek szerint a vízminőséget nagyon jó, jó, megfelelő, gyenge, és rossz kategóriákba lehet sorolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!