ERDON Helyi hírek

2013.10.20. 14:57

Újra eurorégiós fotótárlat nyílt

Többéves szünet után szervezték meg ismét a Bihar - Hajdú-Bihar Eurorégió fotóművészeinek kiállítását. Az ünnepélyes megnyitó pénteken, a nagyváradi Euro Foto Art galériában zajlott.

Többéves szünet után szervezték meg ismét a Bihar - Hajdú-Bihar Eurorégió fotóművészeinek kiállítását. Az ünnepélyes megnyitó pénteken, a nagyváradi Euro Foto Art galériában zajlott.

Mircea Mălan alpolgármester kihangsúlyozta a színvonalas rendezvényekben megnyilvánuló együttműködés fontosságát, s mint mondta, nagyra értékeli a kiállított munkákat. Tóth István fotóművész, a Tavirózsa fotóklub elnöke elmondta: a Bihar megyei fotóművészek alkotásait Hajdú-Bihar megyei zsűri értékelte, a Hajdú-bihariakét pedig a bihariak. Szinte még soha nem előzte meg ekkora izgalom a beérkezett munkák elbírálását és talán még soha nem gyűltek össze ennyien egy kiállításmegnyitón, mondta a fotóklub elnöke.

Különleges esemény

„Azt hiszem, mindegyik művész tudatában volt annak, hogy ez egy különleges esemény. Nagyon sok jó alkotás érkezett” – közölte Tóth István, s azt is hozzátette: ezt megelőzően utoljára 2006-ban szervezték meg a közös tárlatot, de a mostani,szakmai színvonala tekintetében túlszárnyalja a korábbiakat.

Máthé András, a debreceni fotóklub elnöke elismerően szólt a nagyváradi rendezvényről – mint mondta, Debrecenben ritkán gyűlnek össze ennyien egy tárlaton. A közös tárlat ötlete már régóta megszületett, a megígért pénzt ugyan még mindig nemkapták meg, de talán majd… épp ezért a tárlatnak egyelőre nincs katalógusa, de reméli, hogy majd lesz, még ha utólag is. Ami pedig a kiállítás anyagát illeti: mint mondta, meglátása szerint több a magas színvonalú, elegáns, szalonképnek is nevezhető alkotás, mint az elvontabb, bonyolultabb, újításokat kereső képalkotás. Mindazonáltal a két megyéből érkezett munkák átlagszínvonala nagyon jó.

Szépség, valóság

Nehéz közös minőséget felmutatni e vizuális vegyes kereskedelemben, - mondta Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője - melynek egyetlen közös nevezője, hogy az alkotások egy tájegységben születtek. Portrék, tájképek, csendéletek, szociofotók egyaránt megtalálhatók, tetten érhető a meglátni, vagy megtervezni kettőssége, sajtófotó és művészfotók kerültek egymás mellé. Mindahány alkotás a szépség és a valóság megmutatására törekszik, nem baj, ha a valóság elrugaszkodik a hétköznapitól és a szépség sem olyan, mint amilyennek megszokhattuk – végül is ki tudná megmondani, hogy mi a szép és mi a valóságos – hangsúlyozta ki Szűcs László.

Díjkiosztás

Az ünnepség zenei momentummal folytatódott – Mircescu Ariadna és Mircescu Georgiana többek között Bach és Beethoven menüetteket adott elő fuvolán, majd a Hajdú-bihari művészek megkapták az őket megillető díjakat. Az első helyezett Varga József lett, a második és a harmadik díjat pedig Kovács Matild vitte el.

Mint elhangzott, a Bihar megyei művészeket a Hajdú-bihari rendezvényen fogják díjazni, mely október 29-én, kedden 18 órától lesz, Debrecenben. A nagyváradi kiállítás október 30-ig tekinthető meg.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!