ERDON Helyi hírek

2013.09.09. 15:27

Újdonságok, változások az új tanévben

Remus Pricopie tanügyminiszter egy interjúban ismertette a 2013-2014-es tanévre vonatkozó változásokat, újdonságokat.

Remus Pricopie tanügyminiszter egy interjúban ismertette a 2013-2014-es tanévre vonatkozó változásokat, újdonságokat.

A miniszter elmondása szerint az egyik legfontosabb változás az lesz, hogy a középiskolákba való felvételijegy átlagának kiszámításakor az országos felmérővizsga eredménye ezentúl 75 százalékban fog számítani, míg a négy éves átlag csak 25 százalékban. A döntést azért hozták meg, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy a négy év alatt kapott jegyek sokkal nagyobbak, mint az országos vizsgán elértek. „Ha ez a különbség nem lett volna ilyen szembetűnő, valószínű, nem folyamodtunk volna ehhez a megoldáshoz. Ennek a helyzetnek a javítása lesz a fő cél a hamarosan induló tanévben” – tette hozzá. Ennek érdekében az iskolákban ellenőrzéseket vezetnek be már ez év szeptemberétől és októberétől: megvizsgálják a jelenlétet, a napi történéseket, a tanítási és a felmérési folyamatot. Leghamarabb abban az első ötven iskolákban tartanak majd ellenőrzéseket, ahol a legnagyobb volt az eltérés a négy év alatt szerzett jegyek és az országos felmérőn szerzett jegyek között.

Érettségi

Az érettségi vizsga metodológiájában a diákokra vonatkozólag nem történt változás és a vizsga megszervezésével kapcsolatban sem jelentősen. A tanügyminiszter hozzátette, hogy a vizsgára való felkészülés már szeptember 16-án el kell kezdődjön és komolyan folytatódjon az egész tanév során. Újdonság lesz, hogy a próbaérettségit nem csak XII. osztályban tartják meg, hanem már a XI. osztályban is bevezetik. Továbbá bevezetik az értékelési rendszert a II., IV. és VI. osztályokban is. „Az elemi osztályokba azért szükséges bevezetni az értékelési rendszert, mert a jelenlegi állás szerint a diákok egészen VIII. osztályig nem találkoznak semmilyen értékeléssel, komolyabb vizsgával. Az országos felmérő az első komolyabb megmérettetés amivel szembekerülnek a diákok, tehát ne csodálkozzunk, hogy a nyolcadikosok 25 százaléka nem éri el az átmenő jegyet. Az értékelési rendszer bevezetése az elemi osztályokba már a 2013-2014-es tanévtől életbe lép. Az előkészítő és első osztályokat követően, már másodikban fel tudjuk mérni a gyermekek tudását, képességeit, így megismerhetjük a tanügyi rendszer hiányosságait, problémákat” -tette hozzá Pricopie.

Kié a felelősség?

Arra a kérdésre, hogy ki a felelős a gyengén felkészült diákok miatt, a tanügyminiszter elmondta, hogy „az a gyermek, aki nyolcadik végén a vizsgán nem éri el az átmenő jegyet, elvesztegetett nyolc évet az életéből, erről a helyzetről viszont nem a diákok, hanem a szülők, tanárok és a közösség tehetnek”. A csalás iránt érdeklődő szülőkkel és tanárokkal kapcsolatban elmondta, hogy minden lehetséges és törvényes eszközt be fognak vetni annak érdekében, hogy visszaszorítsák a csalásokat. „Fontos, hogy az érintett gyermekek, a szülők és a tanárok is megértsék, hogy a csalással nem lehet hosszú távú eredményt elérni, ez nem szolgálja a diák érdekét. Véleményem szerint azok a tanárok, akik csalásra adják a fejüket, többet nem szabadna tanítaniuk” - szögezte le Remus Pricopie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!