ERDON Helyi hírek

2013.09.23. 15:37

Árvízvédelmi találkozó zajlott

A napokban ülésezett a román-magyar vízügyi vegyes bizottság, azzal a céllal, hogy elvégezze a román területen tartott árvízvédelmi és belvízvédelmi művek felülvizsgálatát.

A napokban ülésezett a román-magyar vízügyi vegyes bizottság, azzal a céllal, hogy elvégezze a román területen tartott árvízvédelmi és belvízvédelmi művek felülvizsgálatát.

A találkozón a gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) és a váradi központú Körösök Vízügyi Igazgatóság (ABA) küldöttsége vett részt.

Utóbbi intézmény műszaki igazgatója, Pásztor Sándor arról tájékoztatta az Erdély Online-t, hogy különböző létesítményeket tekintettek meg: a Fehér-Körösön a bal parti töltést az országhatár és a kisjenői híd között, a varsándi gátőrházat és szertárt, valamint a jobb parti töltést Kisjenőnél; a Fekete-Körösön a bal parti töltést a nagyzeréndi híd és Talpas között, a jobb parti töltést a nagyzeréndi híd és az anti szivattyútelep között, a bélzeréndi szükségtározót, a felfogó csatornát a Nagyvárad-Arad közúti hídnál, illetve Tulkánál; a Sebes-Körösön a jobb és bal parti töltést Nagyváradnál, valamint különböző belvízi létesítményeket: az anti csatornát Nagyszalonta és Ant térségében, az anti szivattyútelepet és az ősiréti csatornát.

Megállapították, hogy az árvízvédelmi töltések kialakítása és karbantartottsága, a rézsű, a gyeptakaró és töltéskorona állapota megfelel a román fél előírásainak, a szertárakban a védekezéshez szükséges anyagok és eszközök jó állapotúak, megfelelő mennyiségben és minőségben állnak rendelkezésre, a megnézett belvízvédelmi szivattyútelep üzemképes állapotban van, a csatornák feliszapolódása minimális mértékű, nem befolyásolja a belvizek lefolyását, a csatornák gaztakarítása pedig megfelelő.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!