ERDON Helyi hírek

2013.08.01. 14:29

Mediáció az üzleti szférában

Az üzleti szférában történő békítésről tartottak sajtótájékoztatót a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara váradi székhelyén.

Az üzleti szférában történő békítésről tartottak sajtótájékoztatót a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara váradi székhelyén.

Mivel augusztus 1-jétől kötelező a vitás feleknek részt venni a békítés vagy mediáció előnyeit ismertető tárgyaláson, a Şuştac és Társai Professzionális Békítők Civil Társaságának Bihar megyei szervezete a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével egy mediátor irodát hozott létre elsősorban az üzleti és kereskedelmi szférának. A tegnapi sajtótájékoztatón Benchiş Mihai mediátor ismertette a békítésről szóló törvényt és a békítés előnyeit. A 2013-ban aktualizált 192/2006-os számú törvény előírja, hogy ez év augusztus 1-jétől kötelezővé válik a vitás felek megjelenése egy úgynevezett mediátornál vagy békítőnél, aki egy ingyenes találkozó alkalmával ismerteti a békítés előnyeit, a megoldási lehetőségeket. A tájékoztató tárgyalásról a mediátor egy bizonylatot ad. Ennek hiányában a felek ügyét nem tárgyalják a bíróságon. Ha a tájékoztatást követően a felek úgy döntenek, hogy lemondanak a bírósági perről, a mediátor segítségével keresnek megoldást az ügyre.

Mediáció

Constantin Badea, az iparkamara igazgatója elmondta, hogy az intézmény keretében működő váradi mediátor iroda nem csak a helyi vagy megyei üzleti ügyek és viták megoldásában nyújt segítséget, hanem országos szinten nyitottak az ügyfelek számára. Mint elmondta, az iparkamara célja, hogy segítse a kereskedelmi szférában tevékenykedőket. Az iroda jövő héten tárgyalja az első ügyet. Milia Coroiu mediátor elmondta, hogy Romániában egyre több cég megy csődbe, ez is mutatja, milyen fontos a problémák gyors és hatékony megoldása. Míg egy-egy peres eljárás évekig elhúzódhat, addig a békítés pár naptól egy hónapig tarthat, függően az ügy komplexitásától és a felek hajlandóságától. Hozzátette, még nem eléggé ismert a békítés eljárása, de a törvény lehetővé teszi, hogy az emberek megismerkedjenek ezzel a gyorsabb és olcsóbb megoldással. A sajtótájékoztatón jelen volt a váradi mediátor iroda összes munkatársa: négy mediátor és két ügyvéd. A Şuştac és Társai Professzionális Békítők Civil Társaságának az ország több városában működik mediátor irodája, tegnap a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyváradi székhelyén nyitották meg újabb irodájukat.

Nagy Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!