ERDON Helyi hírek

2013.07.22. 13:54

Tizenhárom évre ítélték Morarut

A Nagyváradi Ítélőtábla hétfőn hirdetett ítéletet Cosmin Moraru ügyében. Az ügyvédet tizenhárom év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ítéletet megfellebbezték.

A Nagyváradi Ítélőtábla hétfőn hirdetett ítéletet Cosmin Moraru ügyében. Az ügyvédet tizenhárom év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ítéletet megfellebbezték.

Mint ahogy azt már megírtuk Cosmin Moraru az elmúlt héten beismerte tettét, részletes vallomást tett és kérte, hogy ügyét egyszerűsített eljárással tárgyalják. Morarut a bíróság 13 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte minősített gyilkosság vádjával, valamint megfosztották állampolgári jogaitól mind a büntetése allatt, mind az azt követő öt évben. Morarut kötelezték egy 20.000 lejes összeg kifizetésére az állam felé, amely a jogi költségeket és a biológiai mintavételt fedezi. A mintát a börtönbüntetést követően veszik le és vezetik be egy országos bűnözőket nyilvántartó listába. Az ítélet nem végleges, a kihirdetéstől számított tíz napon belül megtámadható. Cosmin Moraru ügyvédje, Răzvan Doseanu az ítélet kihirdetését követően rögtön benyújtotta a fellebbezést. Az ügyvéd egy kisebb győzelemnek könyvelte el az ítéletet, figyelembe véve, hogy a nyomozati szakaszban Moraru ellen különösen súlyos emberölés miatt folyt az eljárás, amelyért 15 és 25 év közötti börtönbüntetés jár. Ehhez képest védence „csak” 13 évet kapott, amelyet reményeihez híven a fellebbezést követően újabb évekkel rövidíthetik meg. Valószínűleg a Nagyváradi Ítélőtábla ügyészei is fellebbeznek az ellen, hogy Moraru ügyét egyszerűsített eljárással kezeljék, amelyhez szerintük, túl komoly bűncselekmény történt. Pazurik Krisztina ügyét külön fogják tovább tárgyalni.

Kihallgatás

A kihallgatás során az ügyvéd részletesen ecsetelte hogyan ölte meg anyósát, feleségének Pazurik Krisztinának az anyját, hogyan szabadult meg a holttesttől és hogyan szöktek ki Svájcba. A kihallgatások során most először említette meg azt is, mi vezetett a gyilkossággal végződő veszekedéshez. Mint az ügyvéd elmondta, azért vesztette el a fejét, mivel az áldozat szemrehányást tett, amiatt, hogy fiának, nem akarta elintézni a magyar állampolgárságot. Vilhan Piroska és fia múlt évben adták oda a szükséges papírokat az ügyvédnek, hogy az intézze el a könnyített magyar állampolgárság megszerzését. Moraru sógora esetében azonban probléma merült fel, mivel a fiatal szülei válását követően lemondott apja nevéről és felvette a Vilhan nevet. Ennek következtében a születési bizonyítványában és a személyi igazolványában szereplő nevek nem egyeztek, ezért a magyar hatóságok kérték a további kiegészítő dokumentumokat. Moraru halogatta az ügyintézést, egészen december 3-ig, mikor is újból találkozott anyósával, aki kérdőre vonta. Ez a számonkérés felidegesítette Morarut, majd hamar veszekedésbe és sovén hangvételű szitkozódásba csapott át a látogatás. Végül dulakodni kezdtek, Moraru fejbe vágta anyósát, majd elvágta a torkát egy késsel. „Hitvány ember vagyok, egy bűnöző”- jellemezte önmagát a férfi.

Akár 25 év

Pazurik Krisztina továbbra is azt állította, hogy nem volt jelen amikor férje és anyja között veszekedés támadt, mert egy szomszédos szobában készülődött. Mikor kilépett a szobából férje éppen anyja nyakához szorította a kést. Pazurik állítása szerint sokkot kapott és visszament a szobába. Pazurik ügyvédje a teljes bűncselekményt Morarura hárította, ami miatt egy nagyobb személyes jellegű vita alakult ki közte és a vádlott között. Cosmin Moraru feleségével kapcsolatban elmondta, hogy nem tudja mikor ért be felesége az előszobába, és meddig maradt. Aláhúzta viszont, hogy nem állította meg, nem ütötte meg és nem kötelezte, hogy törölje fel a vérfoltokat. Moraru továbbá azt is kérte, hogy ítéljék őt halálra. „Elvettem egy anya, egy nővér életét. Én már nem számítok, az életem romokban, de ahogy kértem, hogy készítsétek elő a máglyát, azért is könyörgöm, hogy a láng ami engem el kell emésszen, ne pusztítson el még egy ártatlan embert, a feleségemet” - kérte Cosmin Moraru. Pazurik Krisztina ügyét külön fogják tovább tárgyalni emberölésben való bűnrészesség vádjával. Ha bűnösnek találják még nagyobb büntetésre (akár 25 évre) is számíthat, mint férje, mivel az áldozat közeli hozzátartozója volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!