ERDON Helyi hírek

2013.07.08. 13:00

Tárogatómuzsikával zárult a fúvós fesztivál

Vasárnap este a magyarországi Gregus Tárogató Kvartett koncertjével zárult a négy napos nagyváradi fúvószenei fesztivál.

Vasárnap este a magyarországi Gregus Tárogató Kvartett koncertjével zárult a négy napos nagyváradi fúvószenei fesztivál.

A Szacsvay szobor árnyékában lezajlott hangverseny felvezetőjében Szabó Ödön parlamenti képviselő, a fesztivál megszervezésének ötletgazdája elmondta, hogy a rendezvény „hagyományteremtő szándékkal született, remélem sikerült megkedveltetni és sikerül visszahozni ezt a hagyományt Várad Fő utcáira.” Ezt követően a kialakított színpadra lépett a Gregus tárogató kvartett, mely az egyetlen ilyen formáció a világon. Szabó Sándor zenekarvezető elöljáróban elmondta, hogy az újkori tárogató 1897-ben született meg egy budapesti hangszerész műhelyében, abból az alkalomból, hogy Rákóczi Ferenc hamvait haza akarták hozni Rodostóból, és ennek kapcsán fel akarták eleveníteni a régi magyar tárogatót. Így született meg egy új hangszer, aztán a pesti hangszerészek megcsináltak egy teljes tárogató családot. Sajnos ezek a régi hangszerek tönkrementek, de Gregus Pál bajai hangszermesternek sikerült kópiát készíteni egy basszus és egy alt tárogatóról. A kvartett koncertje a Rákóczi indulóval kezdődött, majd ifj, Johann Strauss muzsikával folytatódott. Az igen változatos, mintegy egy órás zenei műsorban helyet kaptak magyar és román népi dallamok is, a hangverseny utolsó harmadában pedig jazzmuzsikát – Gershwin, Sidney Bechet és Claude Luter kompozíciókat – szólaltatott meg a négy tárogatóművész. Kovács Béla Hommage á Kodály Zoltán, Gulyás László Széki muzsika és Claude Luter Creole jazz című kompozíciókban klarinéton közreműködött Székely István, a nagyváradi Állami Egyetem tanára.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!