ERDON Helyi hírek

2013.07.01. 14:03

Sztárelőadók zárták az első Szent László Napokat

A huszonöt éves Csík zenekar és barátai zárták a most született nagyváradi Szent László Napok fesztivált.

A huszonöt éves Csík zenekar és barátai zárták a most született nagyváradi Szent László Napok fesztivált.

Csakúgy mint két nappal korábban Rúzsa Magdi koncertjén, vasárnap este is többezer ember gyűlt össze, hogy meghallgassa a Csík zenekart, valamint két sztárvendégüket, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag együttesekből ismert Lovasi Andrást, valamint Kiss Tibort, a Quimby együttes frontemberét, akik jelenleg talán a legkedveltebb könnyűzenei előadók a magyar fiatalok körében. Nem sokkal este kilenc óra után lépett színpadra az együttes, mely népdalokkal indította a koncertet. A Csík zenekar változatos programmal lépett fel, bluesnótát, és figyelmes gesztusként egy román népdal-egyveleget is játszott a magyar népzenei hagyományt felelevenítő dalok mellett. A zenekar jól adagolta az autentikus népzenét, valamint a könnyűzenei feldolgozások elővezetését. A Majorosi Marianna – ének, Barcza Zsolt – cimbalom, Bartók József – bőgő; Csík János – hegedű; Kunos Tamás – brácsa; Makó Péter – fúvós; Szabó Attila – hegedű, gitár felállású együttes kifogástalan teljesítményt nyújtott, ami megérdemelne egy külön elemzést, de mivel erre itt nincs mód, ezért most csak Makó Péter klarinétszólóit emelném ki, valamint Szabó Attila játékát, aki hegedűn és gitáron is kifogástalanul és lendületesen játszott, emellett több dalban énekelt is. A zenekarvezető Csík János átvezető szövegeiből érződött, hogy egy kissé meg van hatva a rendkívüli fogadtatástól, de jól is érzi magát a koncerten.

Vendégelőadók

A Csík zenekart az különbözteti meg a többi népzenei együttestől, hogy kivételes erővel képes ötvözni a magyar könnyűzenei slágereket és a népzenei hagyományokat, mintegy egymásba integrálják a két zenei világot, ezáltal egy sajátos, csak rájuk jellemző stílus jön létre. Ennek a megállapításnak igazságértékét bizonyította a vasárnap esti koncert, különösen azok a dalok, amelyeket Lovasi Andrással és Kiss Tiborral adtak elő. A koncert előtt volt egy olyan gyanúm, hogy az együttessel érkező két sztárvendég csak amolyan húzónevek, akik csak azért vannak felírva a plakátokra, hogy még több ember csődüljön be a Rhédey-kertbe, de a koncerten kötelességszerűen csak egy-két dalt énekelnek. Ezzel ellentétben a valóságban a két muzsikus fellépése integráns része volt a produkciónak. A meghívottak közül elsőként Lovasi András lépett színpadra, aki a Csillag vagy fecske és a De szeretnék című dalokat énekelte el az együttessel, Kiss Tibor pedig két Quimby dalt, a Fekete lamourt és a Sehol se talállak címűeket adta elő a Csík zenekar kíséretében. A fiatal generáció körében talán e két Quimby dal megszólaltatása jelentette az est fénypontját, de ugyancsak nagy favorit volt Presser Gábor dala a Te majd kézenfogsz és hazavezetsz is.

Fergeteges lezárás

Mintegy másfél órányi muzsikálás után fejezte be műsorát a Csík zenekar, de a közönség szinte azonnal elkezdte kiabálni a Visszát, hiszen mindenki tisztában volt azzal, hogy addig nem lehet vége a koncertnek, amíg a Most múlik pontosan című dal el nem hangzik. És valóban, a Csík zenekar visszatért a színpadra és a ráadásban először az említett Quimby dalt szólaltatta meg, amelyet stílusosan Kiss Tiborral közösen adtak elő. Ezt követte a Tankcsapda A fiúk ölébe a lányok, című slágere, amelyet Lovasi András énekelt. A koncertet egy székely kesergő, az Én vagyok az, aki nem jó című zárta, amit Csík János és Barcza Zsolt kezdtek el játszani, majd bekapcsolódott a dalba az egész zenekar és a két vendégfellépő is. Hatásos, libabőrkeltő lezárása volt ez a koncertnek és a Szent László Napoknak. Jövőre legalább ugyanilyen színvonalas rendezvénysorozatot kívánunk magunknak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!