ERDON Helyi hírek

2013.06.17. 15:16

Számítógépes ismereteikről adnak számot

Bihar megyében fennakadások nélkül kezdődött el a digitális kompetencia felmérés, mely egész héten zajlik, tudtuk meg Claudiu Damiantól, a Bihar megyei tanfelügyelőség szóvivőjétől.

Bihar megyében fennakadások nélkül kezdődött el a digitális kompetencia felmérés, mely egész héten zajlik, tudtuk meg Claudiu Damiantól, a Bihar megyei tanfelügyelőség szóvivőjétől.

A vizsgaközpontoknak öt nap áll rendelkezésükre, hogy ezt lebonyolítsák, az érintett tanintézetekről függ, hogyan szervezik meg ezt a megmérettetést. Tóth Márta, a nagyváradi Ady Endre középiskola igazgatója kérdésünkre elmondta: ebben az iskolában két napig tart a vizsga, mivel a tanintézet három informatika laboratóriummal rendelkezik. Itt egyébként 147 diák vett részt a digitális ismeretekre vonatkozó kompetenciavizsgán, mindegyikük az idén végzett, 146-an az Adyban, egyikük pedig a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Iskolacsoportban.

Eredmények

Tizenhárom diáknak nem kellett eljönnie, mivel már megvolt az ECDL vizsgája. A megmérettetés hétfőn 13 órakor kezdődött és másfél órán át tartott. Egy vizsgalapon is dolgoztak az érettségizők, azonban a feladatok legnagyobb részét számítógépen oldották meg, s onnan továbbították. Ebben az iskolában egyébként az eddigi kompetenciavizsgákról nem hiányzott senki. „Pontosan tudják, hogy akármilyen jól bizonyítanak az írásbelin, ha nincsenek meg a kompetenciavizsgáik, nem kapnak oklevelet.” - fűzte hozzá az igazgató.

Claudiu Damiantól egyébként megtudtuk: Bihar megyében 945-en iratkoztak fel az anyanyelvi vizsgára és 16-an hiányoztak. 888 nappali tagozatos vizsgázott magyar nyelvből és irodalomból, 86,01% tapasztalt, 12,27% haladó, 1,72% pedig átlagos nyelvhasználati kompetenciával rendelkezik az eredmények szerint. Az esti tagozatosok közül 17-en vettek részt a magyar nyelv és irodalom kompetenciavizsgán, közülük 14-en tapasztalt, 3-an pedig haladó nyelvhasználati kompetenciával rendelkeznek. 15 végzős vizsgázott német nyelvből, heten a legmagasabb, heten közepes, egyikük pedig átlagos kompetenciát ért el. A 25, szlovák tagozaton végzett érettségiző közül 19-en tapasztalt, hatan pedig haladó kompetenciával rendelkeznek.

Ami pedig a román nyelv és irodalom kompetenciavizsgát illeti: a 6234 feliratkozott közül 162-en hiányoztak; 51,68% tapasztalt, 30,8% haladó, 17,52% pedig átlagos nyelvhasználói kompetenciát ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!