ERDON Helyi hírek

2013.06.24. 15:35

Családi vasárnap a nagyvárad-velencei egyházközségnél

Még a szervezők sem számítottak arra, hogy olyan sokan megtisztelik jelenlétükkel a nagyvárad-velencei római katolikus egyházközségben vasárnap szervezett családi napot. Örömteli volt a sok gyermek jelenléte a vidám összejövetelen. A rendhagyó eseménynek reményeink szerint folytatása is lesz.

Még a szervezők sem számítottak arra, hogy olyan sokan megtisztelik jelenlétükkel a nagyvárad-velencei római katolikus egyházközségben vasárnap szervezett családi napot. Örömteli volt a sok gyermek jelenléte a vidám összejövetelen. A rendhagyó eseménynek reményeink szerint folytatása is lesz.

Nem mindennapi vasárnap volt június 23. a várad-velencei római katolikus egyházközség életében. Ugyanis sok-sok évtized után múlt vasárnap oldott légkörű, ismerkedő összejövetelt szervezett Curaliuc Demter helyi plébános, közösen az egyháztanácsi tagokkal, élükön Fleisz Judit elnökkel és Majoros Tiborral, aki a kezdeményezője volt a közös együttlétnek. Természetesen a helyi nőszövetség és a rózsafüzér társulat tagjai is nagyon sokat segítettek.

A Templom téri római katolikus templomban tartott vasárnapi szentmise után a hívek átvonultak a Kolozsvári úti kultúrházba, ahol szépen megterített asztalok fogadták a családi vasárnapra érkezőket.

Curaliuc Demeter még a templomi prédikációjában hangsúlyozta: a rendezvény fő célja testvéri közösségben lenni, egy kicsit beszélgetni egymással, hogy jobban megismerhessük a körzetben élő katolikus híveket.

A családi nap sikerét mi sem jelzi jobban, hogy zsúfolásig megtelt a római katolikus kultúrház, amelyet végre újból rendeltetésének megfelelően használtak vasárnap, hiszen ezt annak idején az ottani hívők adományaiból építették fel, Wallner László kántortanító kezdeményezésére, épp azért, hogy olyan eseményeket szervezzenek ott, amelyek a híveket, a fiatalokat összefogják, közösséggé kovácsolják (dalárda működött benne, különféle keresztény ünnepekhez kötődő rendezvényeket, jótékonysági esteket, fellépéseket szerveztek ott stb.).

Curaliuc Demeter főtisztelendő rövid, ám annál lényegretörőbb köszöntőjében az egyházközségi összejövetel fontosságát abban látta, hogy a hívek érezzék, hogy tartoznak valahová.

Emléklapok

A családi napot még ünnepélyesebbé tette a Csillagocska zenekar és gyermeknéptánccsoport fellépése, majd gyermekek szavaltak el verseket.

Fleisz Judit , a nagyvárad-velencei egyházközség egyháztanácsának elnöke az együttlét fontosságát emelte ki, majd emléklapokat adott át a fellépőknek s azoknak, akik az eseményre meghirdetett tésztaversenyen kitűnően szerepeltek, mind a háziasszonyoknak, mind a gyermekeknek. Ugyancsak oklevelet kapott az Apák napja alkalmából Majoros Tibor, a rendezvény ötletadója, aki háromgyermekes apuka.

Köszöntötték továbbá Pál Margitot és férjét, Gábort 50. házassági évfordulójuk alkalmából, valamint Wallner Andrást születésnapja alkalmából, aki azt követően jött a világra, hogy édesanyját egy június 23-i napon vitték el szülni a római katolikus kultúrházban zajló rendezvényről 1941-ben. Wallner András elmondta, hogy a katolikus hívek mostani találkozójával egy régi hagyományt elevenítenek fel, ugyanis már 1922-ben a Templom téri egykori fiúiskolában szerveztek hasonló rendezvényeket.

Szintén emléklapot kapott Vékony Gizella, aki nagyon sokat segít abban, hogy a várad-velencei templom mindig szép és ünnepélyes legyen.

Curaliuc Demeter rövid imája után a résztvevők megkóstolhatták a finom bográcsost, amely Cservák Sándor és felesége, Cservák Edit gasztronómiai tehetségét dicséri.

Jó hangulat

Miközben a felnőttek beszélgettek, ismerkedtek, a nagy számban részt vevő gyermekek sem unatkoztak ugyanis a Manus Pulchrae Egyesületnek köszönhetően, Tóth Beáta irányításával változatos gyermekfoglalkozásokat, kézműveskört stb. tartottak a kicsik nagy megelégedésére. Nagy sikert aratott Majoros Tibor lufihajtogatása is, aki különféle állatokat, tárgyakat formázott meg a lufikból.

A rendhagyó esemény végeztével a szervezők s mindenki, aki valamilyen módon segített, egy közös imára gyűlt össze. Csak remélni tudjuk, hogy ennek a családi napnak folytatása lesz, és szaván fogjuk Curalic Demeter plébánost, aki a puding próbájaként emlegette a rendezvényt. Hát kérem alássan, a puding elkészült, megkóstoltuk, s igen finomnak bizonyult.

Rais W. István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!