ERDON Helyi hírek

2013.05.08. 09:51

Előadás a természetes szülésről

Dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász főorvos, pszichoterapeuta tartott előadást május 7-én a nagyváradi Posticumban a Születés Hete rendezvénysorozat kertében.

Dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász főorvos, pszichoterapeuta tartott előadást május 7-én a nagyváradi Posticumban a Születés Hete rendezvénysorozat kertében.

Dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász Hogyan induljunk el a természetes szülés útján? Mit tehet az anya, mit tehet a kórház? címmel tartott előadást, amelyben részletezte a természetes szülés és császármetszéses szülés közötti különbségeket, valamint a kórházi szülés és az otthonosan kialakított kórházi szülés különbségeit. A főorvos vetített képes előadáson mutatta be mindkét szülést, valamint beszélt a budapesti Szent Imre kórházról is. Ismertette, milyen változásokon ment keresztül a kórház az évek során, milyen újításokat vezettek be annak érdekében, hogy az anyák kényelemben és biztonságban érezzék magukat, és a babák a lehető legtermészetesebb módon jöhessenek a világra. Az intézményben kialakították az úgynevezett IKEA szobát, amely pontosan olyan, mintha valaki otthon szülne, azzal a kivétellel, hogy bármilyen komplikáció esetén az orvosok rögtön közbe tudnak lépni. A szobát káddal is ellátták, így lehetővé téve a vízben szülést, továbbá a kismamák megválaszthatják, hogy milyen testhelyzetben kívánják világra hozni gyermeküket.

Előadás

A főorvos ezek tükrében érdeklődött a váradi magán és állami szülészetekről is, a jelenlevő nőgyógyász és a már tapasztaltabb anyukák pedig ismertették a helyi helyzetet. Dr. Bálint Sándor aláhúzta, hogy a kórházakban szükség van a szemléletváltásra. Jelmondatként a következőt határozta meg: „vissza a természethez, de a lehető legnagyobb biztonságot nyújtva – vagyis lehetővé tenni az otthonszülést a kórházban”. Az előadást követően a jelenlevő anyukák különböző gyakorlatokat próbálhattak ki, és kötetlen beszélgetésre is sor került. A Születés Hete rendezvénysorozat keretében május 11-ig tartanak előadásokat és foglalkozásokat a Posticumban.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!