ERDON Helyi hírek

2013.05.08. 16:06

Elfogyott a tetanusz elleni védőoltás

Néhány hete a nagyváradi kórházakból is elfogyott a tetanusz elleni oltóanyag. A megyei közegészségügyi hatóság szóvivője elmondta: még nem volt példa hasonló helyzetre.

Néhány hete a nagyváradi kórházakból is elfogyott a tetanusz elleni oltóanyag. A megyei közegészségügyi hatóság szóvivője elmondta: még nem volt példa hasonló helyzetre.

Országszerte hónapok óra hiánycikknek számít a tetanusz elleni oltóanyag, s pár hete a nagyváradi kórházak készlete is elfogyott. Dr. Hadrian Borcea, a Megyei Kórház sürgősségi fogadóosztályának vezetője elmondta: hetek óta nincs antitetanusz oltóanyag a sürgősségen sem.

Védelem

Próbálnak importból szerezni, ígéretet is kaptak néhány fiolára – ez viszont az igényhez képest elenyésző, hiszen a megyei kórháznak havonta mintegy hétszáz fiolára lenne szüksége. „Ennek híján annyit tehetünk, hogy a sebeket a lehető legalaposabban fertőtlenítjük, hogy minimálisra csökkentsük a fertőzés kockázatát. Viszont ha ez a krízis sokáig folytatódik, számíthatunk rá, hogy előbb utóbb tetanusz fertőzések is lesznek” - mondta Borcea doktor. Azt is megtudtuk a sürgősségi osztály főorvosától: az antitetanusz a kötelező oltások egyike, melyet születéstől kezdve többször is beadnak (az utolsó kötelező tetanusz elleni oltás a középiskolai évek alatt történik), s ha valaki megkapta az összeset, elvileg több éven keresztül védett a fertőzéssel szemben. Persze a védelem az évek múlásával csökken. Másrészt azok, akiket különböző korábbi balesetek miatt már beoltottak az elmúlt években, szintén védettek (a szakértők szerint tízévente szükséges az úgynevezett emlékeztető oltás). „Sajnos kevesen emlékeznek vissza arra, hogy évekkel ezelőtt kaptak-e tetanusz elleni védőoltást, pedig fontos információ lenne a beteg ellátásakor” - mondta a sürgősségi osztály vezetője.

Nem kaptak választ

Dr. Dorel Țîrț, a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) szóvivője lapunknak elmondta: mintegy két hónapja hiányzik a tetanusz elleni védőoltás, tudomása szerint mostanra már minden Bihar megyei egészségügyi intézménynél elfogyott. Az eltelt időszak alatt többször is írtak az Egészségügyi Minisztériumnak, de többnyire választ sem kaptak, vagy ha igen, semmi konkrétumot nem tartalmazott. Az utolsó adagokat mintegy két hónappal ezelőtt osztották szét a háziorvosoknak, azzal az utasítással hogy csak a terhes nőknek adják be, amennyiben a nőgyógyász is ajánlja. A DSP munkatársa elismerte: nem volt még példa ilyesmire, előfordultak ugyan rövid időszakok, amikor hiányzott az oltóanyag, de soha nem ennyi ideig.

Infomációink szerint mostanáig a Cantacuzino Intézet gyártotta az oltóanyagot, viszont miután megvonták az akkreditációját, leállította ezt a tevékenységet. A DSP szóvivője szerint a megoldás az lenne, hogy az egészségügyi intézmények maguk vásárolják meg az oltóanyagot, a gond viszont az, hogy nagyon drága.

Tudnivalók

A tetanusz okozója a Clostridium tetani baktérium, mely földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül jut a szervezetbe. A baktérium erős toxinjával károsítja az idegrendszert, izomgörcsöt okozva. A merevgörcs tünetei általában a sérülés után 7-14 nappal jelentkeznek. A toxin erőteljes, folyamatos izom-összehúzódást (jellegzetes a szájzár) és heves görcsöket idéz elő, amelyek a légzési és keringési elégtelenség miatt halált is okozhatnak. A megelőzés legjobb módja a tetanusz elleni védőoltás. Fontos a megelőzésben a seb megfelelő kitisztítása és az elhalt szövetek eltávolítása is. Az erősen szennyezett vagy mély sebek ellátását lehetőleg szakemberre kell bízni. A sebet minél hamarabb tiszta vízzel és szappannal vagy fertőtlenítőszerrel ki kell mosni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!