ERDON Helyi hírek

2013.05.09. 12:48

Bihardiószegi huszárok Németországban

Bihardiószegi huszárok jártak a közelmúltban Németországban, ahol kezdeményezésükre emléktáblát avattak Simonyi óbesternek. A huszárok célja: folytatni az óbester emlékének ápolását.

Bihardiószegi huszárok jártak a közelmúltban Németországban, ahol kezdeményezésükre emléktáblát avattak Simonyi óbesternek. A huszárok célja: folytatni az óbester emlékének ápolását.

Ahogyan arról rendszeresen beszámoltunk, a debreceni Pro Patria Alapítvány vezetője, Emődy Dániel kezdeményezésére számos településen - így megyénkben is - avattak emléktáblákat azokon a helyeken, ahol egykor Simonyi József (1771-1832), közismerten Simonyi óbester - akit kortársai a legvitézebb huszárnak neveztek - huszárokat toborzott. Ez év elején Emődy Dániel elhunyt - ám kezdeményezése az óbester emlékének ápolására nem hal el: a Széchenyi István nevét viselő bihardiószegi huszárcsapat felvállalta annak tovább vitelét. Benedek Tamás diószegi huszárvezető lapunknak elmondta: szeretnék tovább folytatni báró Emődy Dániel elkezdett munkáját, aki támogatókat szerezve összesen 36 Simonyi-emléktáblát állított.

Történelmi szál

A németországi táblaavatóról megtudtuk: megfogalmazódott az ötlet, hogy ott is állítsanak emléktáblákat, ahol az óbester részt vett csatákban. Síremlékén olvasták a huszár utódok, hogy elődjük a wagrami, az asperni, és a lipcsei csata hőse volt a napóleoni háborúk idején. Kiderítették továbbá, hogy ezeken túl részt vett az ulmi harcokban is, amikor a francia sereg körülzárta Ulmot, foglyul ejtve az osztrák haderőt. Simonyi - akkor még hadnagyként - saját embereivel sikeresen kimenekített a csapdából egy tüzérségi, és két gyalogezredet. Ennek a hőstettnek állítottak emléket az Ulmhoz közeli Kurnachban, ami nincs messze az említett helyszínektől, és ahol ugyancsak folytak csatározások a napóleoni időkben. De hogyan jutottak oda? Kérdésünkre Benedek Tamás elárulta, hogy egy korábbi, magyarországi portyájuk idején ismerkedtek meg Kurnach katonai hagyományőrző egyesületének vezetőjével, Raine Schmittel, a párbeszédet megkönnyítette, hogy az úriember felesége Világosra (Arad megye) való, aki románul és magyarul is beszél. (Lám, amikor a történelmi szálak találkoznak... - szerz.megj.)

Huszár szellemiség

A diószegi huszárok a helyi elöljáróság támogatásával német nyelvű emléktáblát készíttettek, amit elutazásuk előtt megszenteltek a helyi római katolikus templomban, az utazáshoz pedig további támogatást kaptak az érmihályfalvai, a biharfélegyházai és a simonyifalvi (Arad megye) elöljáróktól is. A Németországban járt delegáció tagjai voltak: Benedek Tamás, Szőllősi László, Balogh Imre és Balázs Levente huszárok, illetve a diószegi kultúrház vezetője, Petrucz József. Úgy érzik, "huszárságuk" által közel állnak a Simonyi óbester által képviselt szellemiséghez, illetve Diószegnek is van közvetlen kötődése a néhai huszárhoz, így indokolt, hogy kövessék Emődy Dániel célkitűzését, mondta el kérdésünkre Benedek Tamás.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!