ERDON Helyi hírek

2013.05.20. 15:43

A világ egyik tűzfészkéből

Armando Sérgio Prado de Toledo Brazíliából érkezett Nagyváradra. A Sao Paulo városában működő, legfelső bírókat képző intézet vezetője, maga is bíró. A bűnözésről beszélt az egyetemen.

Armando Sérgio Prado de Toledo Brazíliából érkezett Nagyváradra. A Sao Paulo városában működő, legfelső bírókat képző intézet vezetője, maga is bíró. A bűnözésről beszélt az egyetemen.

 

A világ veszélyes városai közé sorolja a legtöbb szaktanulmány a brazíliai Sao Paulot. Az ottani bűnözés ellen küzdő igazságügy egyik vezetője látogatott hétfőn Nagyváradra, ahol az egyetem vendégeként tartott előadást. Armando Sérgio Prado de Toledo a jogi kar hallgatóinak nyújtott betekintést a brazil igazságügy működésébe, valamint a drogkereskedelemmel és a különböző szerek hatása alatt való járművezetéssel összefüggő bűnelkövetésről. A szakember már több, mint negyven éve dolgozik a brazil igazságszolgáltatásban, részt vesz a fontos ügyekben döntő bírók képzésében. Előadására a váradi ügyészség és bíróságok képviselői is eljöttek tegnap.

Helyzetkép

Elmondta: a brutális és szerteágazó drogkereskedelemnek a kemény ítéletek mellett azzal is próbálnak véget vetni, hogy a legtöbb érintettet kényszerelvonókúrára küldik. Brazíliában ehhez nem elég igazságügyi döntés, orvosi szakvélemény is kell. A gondot viszont az okozza, hogy sokszor az orvosok túl hamar kiengedik a kényszerbeutaltakat, így a láncolat nem szakad meg.

Brazíliát egyébként a latin-amerikai térség egyik legveszélyesebb országaként tartja számon a nemzetközi sajtó, gyakoriak a droggal összefüggő rablások, lopások, más erőszakos cselekmények. A bűnözés Rio de Janeiro mellett épp Sao Paulora is koncentrálódik, e két metropoliszban a legerősebb a szervezett bűnözés. Egyes részeit drogbárók uralják. Rio de Janeiroban a település sok pontján találhatóak veszélyes részek, ezzel szemben Sao Pauloban az elővárosok a legkockázatosabbak. Ugyanakkor a helyi hatóságok azt hangsúlyozzák, hogy az elmúlt évek során javulni látszik a helyzet. Az Amnesty International jelentése szerint például 2011 mért időszakában, azaz az első kilenc hónapban a két metropoliszban majdnem ezer emberrel végeztek azért a hatóságok, mert súlyos, agresszív ellenállást tanúsítottak a bűnüldöző hatóságokkal szemben…

Tavaly év végén a magyar sajtó is beszámolt arról, hogy a szokottnál is nagyobb erőszakhullám tartotta rettegésben Sao Paulot: a szervezett bűnözés egyszerűen nem tűrte már meg a rendfenntartó erők munkáját a térségben. Tavaly mintegy 90 hatósági személyt ölt meg a város legismertebb bűnszervezete, a Primeiro Commando da Capital (PCC). 2006-ban is a PCC robbantotta ki egyébként Sao Paulo történetének legsúlyosabb vérengzését, amelynek során félezer polgári személy és félszáz rendfenntartó vesztette életét. A média egyébként immár azt is gyanítja, hogy a civil halálesetekért részben talán a rendőrség is felelős lehet, amelynek egyes tagjai megelégelték az állandó fenyegetettséget, és időnként önbíráskodnak, magánakciókkal válaszcsapásokat hajtva végre. Tavaly egyébként Sao Pauloban a vezetés ötezer emberrel növelte a járőrözők számát. Felmerült egyébként már az is, hogy az ország nemzeti hadseregét is bevetik – erre azonban még nem került sor Sao Pauloban.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!