ERDON Helyi hírek

2013.04.20. 10:56

Rövidfilmben is lehet sokat mondani

Ma már közhelynek számít az a mondás, hogy Kolozsvár a filmfesztiválok egyik legnagyobb városa. Két egyetemen is tanítanak a filmművészetről. Mind több a filmművészet értékeiből való bemutatás. 10 éves múltra tekint a CLUJ SHORT, amely Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált jelent.

Ma már közhelynek számít az a mondás, hogy Kolozsvár a filmfesztiválok egyik legnagyobb városa. Két egyetemen is tanítanak a filmművészetről. Mind több a filmművészet értékeiből való bemutatás. 10 éves múltra tekint a CLUJ SHORT, amely Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált jelent.

 

Ez alkalommal 453 filmből válogatták ki azt a 86 filmet, melyet 25 országból válogattak ki. 2 vetítési nap alatt fogják bemutatni az alkotásokat a kolozsvári Győzelem moziban.

A mozi előcsarnokában megtartott sajtótájékoztatón számoltak be azokról a nehézségekről, melyeket le kellett küzdeniük, annak érdekében, hogy ezt a Nemzetközi Rövid- film Fesztivált, CLUJ SHORT név alatt, első ízben meg tudják tartani.

Az eseményt felvezető beszédében Andrei Pop, bemutatta azokat, akik részt vettek a szervezésben és a zsűrizésben is. Catălin Sânpetrean a fesztivál igazgatója, Rareş Stoica művészeti igazgató. A zsűri tagjai dr. Xantus Gábor, akadémikus, egyetemi tanár, Ioan Pop- Curşeu, Sergiu Matei.

A fesztivál igazgatója elmondta, az Asociaţia Persona tízéves múltra tekint vissza a Nemzetközi Rövid Filmfesztiválok rendezésében. Céljuk a vizuális kultúra minél szélesebb kiépítése. 86 filmet vetítenek le. Ebből 32 versenyfilm, közülük kerül ki a 7 díjazott film. Reménykednek és várják a közönséget, amely csak nyerhet a filmek megtekintésével.

Rareş Stoica abban reménykedik, hogy a fesztiváli válogatás nagyon szigorú és igényes volt. A törekvésük az volt, hogy minél tartalmasabb filmek kerüljenek vetítésre, ami a mondanivalót igényes filmnyelvezettel mutatja be.

Xantus Gábor gratulált szervezőknek, akiknek sikerült minél igényesebb alkotásokat kiválogatni a hatalmas filmajánlatból. Kolozsvár a filmfesztiválok fővárosa, bizonyítván lakosainak film iránti érdeklődését. A két egyetemen is működik Film és Televízió Kar, melyen oktatják a képi nyelv helyes használatát. Ez a fesztivál a kifejezés fóruma lehet, ami a professzionális nívót is emelheti.

Egy nagyon jó csapat alakult ki az idők folyamán, amelynek szándékai nemesek, a filmvilág sajátos alkotásainak bemutatásával. Céljaik eléréséért keményen megdolgoztak.

A filmek rendkívül változatosak, ami két felejthetetlen napot jelenthet mindazoknak, akik megnézik a kínálatot.

Bogdan Benea azon alkotók közé tartozik, akinek szombaton 13 óra körül vetítik a filmjét. „Számunkra, akik éppen, hogy az egyetemről jöttünk, nagyon fontos a nézők reakciója, azzal kapcsolatban, amit mi alkottunk. Van egy fórumunk, melyen megnyilvánulhatunk. A rövid filmek vezethetnek az egészestét betöltő alkotásokhoz.”

Andrei Mezei annak örvend, hogy első rövid filmjével részt vehet ezen a fesztiválon. Annak ellenére, hogy színházrendezői szakot végzett. Az ő filmjét 21 órakor fogják vetíteni.

Újságírói kérdésre válaszolva, elmondták az általánostól a meghatározott felé haladva, válogattak. Az idő múlásával valószínűleg eljutnak egy helyes útra, melyen érdemes tovább menni. A fesztivál bevallott feladata az alkotó és a néző közötti találkozás megvalósítása. Ehhez kell egy bizonyos érdeklődési szándék a kolozsvári nézők köreiből.

Szó volt az anyagi nehézségekről. Sajnos nem kaptak megfelelő segítséget azoktól a hatóságoktól, akiknek pont a város érdekében egy ilyen megnyilvánulást anyagilag is érdekük lett volna támogatni. Azért, hogy még többet, még értékesebbet tudjanak bemutatni.

Vannak speciális sajtó fórumok, melyek minden fesztivált, ami a világon történik, számon tartanak, és figyelemmel követnek. A külföldi filmeseknek nagyon sokat jelent egy ilyen jellegű fesztiválon való részvétel.

Ismervén a kolozsvári lakosság igény szintjét a filmekkel kapcsolatban, valószínű a látogatottság sem fog hiányt szenvedni. A befogadó terem 285 ülőhellyel rendelkezik.

A társaság civil szervezet, amely nem akar, és nem is mehet profit orientáltságra. Céljuk a filmkultúra minél magasabb szintre való emelése. Mindent megtesznek annak érdekében hagy a filmkultúrát minél magasabb szintre, emeljék. Erre példa a még diák Bogdan Benea, aki a legjobb diákfilm díjat szeretné elnyerni. A többi a zsűritől, a közönség szavazatától függ.

Köszönetet mondtak a Győzelem filmszínház menedzserének, Gabriela Bodeanak, aki lehetővé tette azt a logisztikai technikát, amelynek következtében a fesztivál ilyen módon megvalósuljon.

A legrövidebb film 1 perc és 8 másodperc, a leghosszabb 39 perc, amely, mivel túllépte a meghatározott időhatárt, nem versenyezhet, hanem a speciális filmek között vetítik le.

Csomafáy Ferenc

Címkék#rövidfilm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!