ERDON Helyi hírek

2013.04.16. 15:13

Örömzene a Csík zenekarral

Nagyvárad- Hétfő este erdélyi turnéja keretében a Szigligeti Színházban lépett fel a népszerű Csík zenekar. Megérte a több mint negyedórás késés, mert nagyszerű koncerten tapsolhatott a közönség.

Nagyvárad- Hétfő este erdélyi turnéja keretében a Szigligeti Színházban lépett fel a népszerű Csík zenekar. Megérte a több mint negyedórás késés, mert nagyszerű koncerten tapsolhatott a közönség.

 

Hétfő este erdélyi turnéja első állomásaként nagy sikerű koncertet adott Nagyváradon a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, Kossuth-díjjal kitüntetett Csík zenekar (Makó Péter – fúvós, Majorosi Marianna – ének, Barcza Zsolt – cimbalom / harmonika, Bartók József – bőgő, Csík János – hegedű, Szabó Attila – hegedű, gitár, Kunos Tamás – brácsa). Akik kedvelik a sajátos hangzásvilágú, az autentikus népzenét világzenével, illetve könnyű műfajokkal (blues, alternatív rock) ötvöző, s ezáltal új műfajt teremtő együttes stílusát, zenéjét, azok igen kellemes másfél órát tölthettek a szinte zsúfolásig megtelt Szigligeti Színházban. Ahogy ilyenkor joggal elvárható, szerelem, csalódás, bánat és öröm érzései keltek életre a minőségi zenei kísérettel felcsendülő szövegekben, sokfajta igazságok különböző vérmérsékletű megfogalmazásai, melyekkel mindannyian szembesülünk létünk valamely szakaszában. Nem sokat hezitáltak a méltán népszerű fellépők, egyből a talán legreprezentatívabb erdélyi tájegység, Kalotaszeg tipikus népzenéjével indítottak, majd szintén Kolozsvár környékén maradva, válaszúti ritka magyarral folytatták folklórkörútjukat, hogy aztán nagyot lépve a képzeletbeli térben, dunántúli ugróssal, illetve friss csárdással, majd bihari román népzenével zárják autentikus, tiszta forrásból merítkező népzenei blokkjukat.

Most múlik...

A gitár elővevése csakis valamit jónak a kezdetét jelenthette a blues, illetve alternatív rock zenét kedvelők számára, és számításaik beváltak. Az egyre fokozódó hangulat jelezte: a széki Hobo, a Hajtók dala, a Fekete Lamour, a Csillag vagy fecske, a délszláv muzsikával megspékelt Kugli akkor is jól cseng, ha nem Földes László Hobó, az Illés zenekar, a Quimby vagy a Kispál és a Borz valamelyik koncertjén hangzik el. Te majd kézen fogsz és hazavezetsz- dúdolta talán magában a közönség jó néhány tagja Presser Gábor jól ismert számát, az ezt követő szilágysági népzenei egyveleg azonban sajnos már az örömzenélés befejezésének előhírnöke volt.

A Csík zenekar azonban természetesen Váradról sem távozhatott úgy, hogy az extra ráadás előtt ne játssza el a Most múlik pontosan-t. Akik pedig még egy kis időt akartak tölteni kedvenceik társaságában, azokat Szabó Attila kedvesen arra kért, hogy az előcsarnokban várjanak rájuk további eszmecsere végett.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!