ERDON Helyi hírek

2013.03.11. 11:32

Robotok a háztartásban

A Babeş- Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának hallgatói hatodik alkalommal rendezik meg az Intelligens Robotok Napját (UBBots 2013 – Ziua Roboţilor Inteligenţi). A rendezvényt a Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Kar épületének előcsarnokában nagyon nagy számú érdeklődő előtt tartották meg.

A Babeş- Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának hallgatói hatodik alkalommal rendezik meg az Intelligens Robotok Napját (UBBots 2013 – Ziua Roboţilor Inteligenţi). A rendezvényt a Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Kar épületének előcsarnokában nagyon nagy számú érdeklődő előtt tartották meg.

 

Ebben az évben, a háztartásban felhasználható robotok megtervezése volt a cél. A résztvevő diákok szabadidejükből 500 órát szántak arra, hogy a robotokat megszerkesszék. Négytagú csoportmunka eredménye egy robot készítése.

Nyolc háztartásban használható robotot mutattak be. A jelen levők megtekinthették azokat a robotokat, melyeket a kar hallgatói Mihai Oltean, Ovidiu Șerban și Alina Miron tanárok vezetésével megterveztek.

A bemutatott robotok különböznek az előző években bemutatottaktól, mert sokkal erősebbek, magasabbak és bonyolultabbak – mondta Mihai Oltean.

A robotok tudtak tért figyelni, evőeszközöket, tányérokat mosogatni, italokat kitölteni, virágokat öntözni, tűzet oltani, teát készíteni, szendvicset készíteni, valamint intelligens bevásárló kosárba helyezni a tárgyakat.

Például a robotkutya nem harap, de ugat. Védi a területet, érzékeli az idegent. Képet készít, elküldi az e-mailt a „gazdájának”, aki ellenőrizheti a robotot bizonyos távolságról is.

A Dronica mosogató- robot abban különbözik a mosogatógéptől, hogy kevesebb vizet, energiát és mosóport fogyaszt.

A Flamezbot tüzet olt. A távolságról irányított WEB kamerával érzékeli a tűzet. A kockázattal járó helységeket ellenőrzi. A tűz elterjedését megakadályozza. A tervező csoport szerint, ezáltal életet ment.

A legjobb megvalósításokat a Betfair, Bitdefender, Evoline, Evozon, Fortech, Gameloft, Garmin, ISDC, Neusoft, Robofun, SDL, SoftVision, TakeOffLabs, Yardi, különböző cégek díjazták. A megbízottjaik jelen voltak a bemutatón.

Az eseményen jelen levő dr. Soós Anna, a BBTE rektor- helyettese kérdésünkre elmondta, azok a diákok, akik vállalták a megmérettetést lelkesen, dolgoztak. Olyan robotokat állítottak elő, melyek a mindennapi életünkben használhatóak.

A nagy újdonság: a robotok élete és hasznossága nőtt.

A VI. alkalommal megrendezett bemutató azt bizonyítja, a háztartási munkát könnyebbé tudjuk tenni a robotok használatával. A mosogatógép az asztalokon meg tudja keresni a használt tányérokat és a tisztítási műveleteket, elvégzi. A robotkutya a házőrzés szempontjából a biztonságot szolgálja.

A mostani demonstráció arról szól, hogy mindenki életét könnyítsük meg. Ennek köszönhető, ehhez a megnyilvánuláshoz komoly háttérrel rendelkező cégek is hozzászóltak.

Az informatikai cégeknek munkaerőre van szükségük, a hallgatók közül a legjobbaknak lehetőséget, adnak a tovább fejlődésre.

A romániai tudományos élet messze meghaladja bizonyos országok tudományos életét. Ennek is köszönhető az a figyelem, melyet bizonyos nyugati vállalatok irányunkban tanúsítanak.

Erdélyben, Kolozsváron működő informatikusok olyan szinten teljesítenek, hogy számunkra az a probléma, ne vigyék el hallgatóinkat diákkorukban. Hagyják befejezni az egyetemet.

A Matematika- Informatika Karon évente több mint 50 magyar anyanyelvű hallgatót veszünk fel. Olyan megosztásban, hogy van 200 helyünk román nyelvű képzésre, 150 angol nyelvű képzésre. Magyarnyelvű képzésre az idén 100 hallgatót vehettünk fel. A szak iránt nagy az érdeklődés.

A középiskolai matematikai oktatásunk azért eredményes, mert a matematikai oktatás magyar nyelven folyik. Ennek következtében, ha valaki jó informatikus akar lenni, annak a matematikát is, jól kell ismernie.

Mindegy milyen tagozaton végez valaki, az idegen nyelv esetünkben az angol kötelező.

Ha román nyelven tanul, akkor is az angol kötelező.

A bemutató- kiállítás, köszönhetően fontosságának, hasznosságának, komoly érdeklődést keltett.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!