ERDON Helyi hírek

2013.03.28. 12:19

Állategészségügyi ellenőrzések

A Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) a húsvét előtti időszakokban több ellenőrző akciót hajt majd végre a Bihar megyében.

A Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) a húsvét előtti időszakokban több ellenőrző akciót hajt majd végre a Bihar megyében.

Az üzletekben kapható juh/kecske húsokon egészségügyi jelölések (pecsétek) kell legyenek, a bárány/gida húsokon pedig egy TO jelzésű pecsét. Ebben az esetben a hivatalos egészségügyi jelölések ovális alakúak (6,5/3,5 cm) és a közepükön a vágóhidak engedélyszáma kell legyen feltüntetve. A pecsétek felső részén a România szó van felírva, míg az alsó rézen a CE vagy az EC jelzések. Minden más jelölés esetében felmerül a csalás veszélye, a lakosságot arra kérik, ha találkoznak ilyesmivel azonnal jelezzék az illetékes szerveknek. Hogy biztos azt kapják, amit szerettek volna, a vágott bárányt fejjel együtt vegyék meg. Az Őssi piacon működő bárányvásáron megvehető húsokon kerek (3,5 cm) pecsét kell legyen, amelynek belső felső részén kell szerepeljen a România szó, a közepén pedig a központi kód: BH 001, míg az alsó részen a következő felirat: Controlat Sanitar Veterinar. A második pecsét szintén kerek (3 cm) alakú, amelynek belsejében a TO jelzés kell legyen feltüntetve. A betűk mérete 0,8 cm, míg a számoké 1 cm. A bárányvásáron levágott állatok húsát direkt a vásárlóknak lehet eladni, azt már nem lehet üzletekben forgalmazni.

Ellenőrző pontok

Szigorúan tilos az élelmiszerek utcai, gépjárművekből vagy más improvizált helyeken történő árusítása, az erre kiszabható büntetés 40.000 lejig terjed, továbbá az áru teljes elkobzását is maga után vonja. A fogyasztók bármilyen szabálytalanságot az igazgatóság állandó pontjain jelenthetik. A munkaprogram március 22. és március 31. között, valamint április 20. és május 5. között 8-16 óra között. Ezen időszakokban a szombati és vasárnapi napokon, valamint május 1–3. között a következő pontok fognak működni: az igazgatóság Bihar megyei központja, a CSVSA váradi székhelye a nagypiacon Nagyváradnak és Váradszentmártonnak, a CSVSA élesdi székhelye Élesdnek és környékének, a CSVSA Margittai központja Margittának, Érmihályfalvának és Székelyhídnak, a CSVSA belényesi központa Belényesnek és Vaskohsziklásnak, valamint a CSVSA Szalontai központja. Ezekben a központokban a nyitva tartás 8-16 között lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!