ERDON Helyi hírek

2013.02.07. 16:16

Új érdekképviselet és patika-márka

Ethica a neve annak az országos csoportosulásnak, melynek tagjai gyógyszerészek, és nem üzletemberek tulajdonában lévő patikák, ahol nem a nyereség az elsődleges szempont.

Ethica a neve annak az országos csoportosulásnak, melynek tagjai gyógyszerészek, és nem üzletemberek tulajdonában lévő patikák, ahol nem a nyereség az elsődleges szempont.

 

Országos szinten január óta létezik az önálló gyógyszertárak Ethica nevű csoportosulása, a nagyváradi hivatalos bemutatkozó pedig csütörtökön, a Maxim szállóban zajlott. Popescu Maria Smaranda gyógyszerész, a Bihar megyei Gyógyszertár Patronátus elnöke elmondta: az Ethica első sorban azért jött létre, mert manapság sok gyógyszertárban első sorban az anyagi érdekeket tartják szem előtt.

Márkanév

A romániai törvénykezés lehetővé teszi, hogy olyan üzletemberek legyenek patikatulajdonosok, akiknek a végzettsége nem gyógyszerész, s akiknek az érdeke elsősorban az, hogy nyerjenek az üzleten. Az Ethica tagjai ellenben olyan patika-tulajdonosok akik maguk is gyógyszerészek és akik azt tartják elsődlegesnek, hogy a hozzájuk forduló beteg csak azokat a gyógyszereket kapja meg, amelyekre tényleg szüksége van, s egyúttal szakszerű tanácsokkal lássák el.

Amint a későbbiekben kifejtette, a gyógyszertárláncoknál a nyereség számít, ezért ott minél több készítményre igyekeznek rábeszélni a klienst. Áraik pedig mindent összevetve magasabbak, mint az önálló gyógyszertáraké, akkor is, ha árengedményeket hirdetnek.

Az Ethicát egyfajta márkanévként képzelték el, mely biztosíték arra, hogy a beteg megbízható tanácsot kap majd és nem feltétlenül drága készítményeket fognak nekik ajánlani. Egyúttal jogilag is szeretnék képviselni tagjaikat és azt tervezik, hogy tárgyalásokat folytatnak majd a forgalmazókkal, hogy klienseik minél kedvezőbb áron juthassanak hozzá a gyógyszerekhez. A csoportosuláshoz egyelőre mintegy 250 gyógyszertár csatlakozott, Bihar megyében 28 a tagok száma.

Lelkiismeretesen

A későbbiekben felszólalt Laura Vicaș, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium vezetője is, aki kifejtette, hogy háromféle gyógyszertár létezik manapság Romániában: az egyik az, amelyik hatalmas árleszállításokat hirdet, de valójában magas árakat alkalmaz, a másik az, amelyet ismert hazai előadóművészek reklámoznak, a harmadik pedig az, amelynek tulajdonosa „árnyékban van, folyamatosan dolgozik és a csődtől tart, s egyúttal nagyon fontos számára, hogy jó tanácsokat nyújtson klienseinek”.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!