ERDON Helyi hírek

2013.02.13. 16:43

Távoli tájak ízei a Posticumban

Vidám asztaltársaság gyűlt össze szerdán a Posticum éttermében, ahol öt napon át különleges, vegetáriánus menüket szolgálnak fel a Vigyázat, ehető! című gasztro-program keretében.

Vidám asztaltársaság gyűlt össze szerdán a Posticum éttermében, ahol öt napon át különleges, vegetáriánus menüket szolgálnak fel a Vigyázat, ehető! című gasztro-program keretében.

 

Az egzotikus, böjti ételeket három fiatal készíti: Betti, aki Magyarországról jött és mesterségét tekintve szakács, a németországi Dominik, valamint Filippe, aki Svájcban él és olasz származású. Mindhárman zen-meditációkon vesznek részt a Posticumban, s ottlétüket a főzéssel igyekeznek hasznossá tenni. „Együtt találjuk ki, hogy mit készítsünk, miből mennyit tegyünk. Ez elég hierarchiamentesen működik. Nem az a fontos, hogy egy bizonyos receptet betartsunk, hanem hogy az ételen lehessen érezni a sokszínűséget” - mondta a fiatal szakácsnő, aki, mint már írtuk, távoli országokat is bejárt és egzotikus ételek készítésével ismerkedett meg.

Vegán menük

A beszélgetés meg-megszakad, mivel közben kóstolgatják a gyömbéres répalevest és eldöntik, hogy szójaszószt kellene még hozzáadni. A zöldség-sushi alapanyagait nem tudták beszerezni Váradon, ezért menet közben változtattak a menün, helyette curry készül tofuval, kókusszal és cherryborsóval. Vajon só kell még hozzá, vagy netán egy kis citromlé? - tanakodnak, miközben elmélyülten ízlelgetik.

Nem is vegetáriánus, hanem vegán menük, tudjuk meg közben, azaz semmilyen állati eredetű összetevő nincs bennük – nemcsak hús, de még tojás és tejtermék sem. A lényeg, mondja Dominik, hogy ne érezd azt, hogy bármi hiányzik, fedezd fel, milyen nagyszerű lehetőségek rejlenek ebben a fajta táplálkozásban. Fontos, hogy az állatokon ne hajtsunk végre semmilyen erőszakot és végül is ezekkel az eledelekkel az életet ünnepeljük, teszi hozzá.

Fokozatosan

Betti hozzáteszi, hogy az álatttartás miatt borul fel az ökoszisztéma – például legelőkre van szükség, ezért erdőket vágnak ki, s ha mindenki így táplálkozna, nem lenne éhezés sem. Ő maga több mint három éve a vegán táplálkozás híve, Dominik két éve, Filippe pedig „mindenevő”. Nem jó hirtelen felhagyni a régi táplálkozási szokásokkal, de az ember előbb utóbb megérti, hogy milyen irányba jó haladnia. Először ő is vegetáriánus volt, aztán vegán lett, most pedig egyre többször érzi szükségét annak, hogy csak nyers eledellel táplálkozzon – ez lenne a következő lépés, de ide csak fokozatosan lehet eljutni.

Közben összegyűlnek a vendégek is és rövidesen felszolgálják az első fogást, a tejszínes-gyömbéres répalevest, ami szerintünk különleges, újszerű - és nagyon finom. A mai menü földanyaleves, mexikói babkrém Quesedillával (sajtos lepénykenyérrel), friss salátával és avokádókrémmel, valamint Churros (spanyol fánk) étcsokoládé szósszal. Érdeklődni, illetve jelentkezni (legkésőbb a foglalás napján, reggel kilenc óráig) a 0259 431 3 98, a 0744 50 40 51 telefonszámokon, illetve az info@posticum.ro e-mail címen lehet. További részletek minderről a www.posticum.ro honlapon találhatók.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!