ERDON Helyi hírek

2013.02.15. 18:38

Kiútkeresés a palackból...

Február 15-16-án a Partiumi Keresztény Egyetem Filozófia- és Kultúratudományi Tanszéke Kiutat a palackból! címmel kreativitási versenyt szervez középiskolások számára, másodjára.

Február 15-16-án a Partiumi Keresztény Egyetem Filozófia- és Kultúratudományi Tanszéke Kiutat a palackból! címmel kreativitási versenyt szervez középiskolások számára, másodjára.

 

Horváth Gizella, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: a második alkalommal megszervezett kreativitási verseny fő célja a PKE-n működő Filozófia- és Kultúratudományi Tanszék és a középiskolák közötti kapcsolat megerősítése, ugyanis a két szféra eléggé el van szigetelve egymástól, hiányzik a szakmai együttműködés. Emellett a filozófiai gondolkodást is népszerűsíteni szeretnék a középiskolások körében, fejlesztenék ezen készségeiket.

A verseny első szakaszában a tavalyi év végén felkérték őket, hogy nevezzenek be, ami abból állt, hogy december 15-i határidővel írniuk kellett egy esszét, melynek témája Woody Allen „És együtt alszik majd a bárány és a farkas, de a bárány nem alszik majd jól” mondása volt, egy érvelő szöveget azzal kapcsolatban, hogy „inkább érdemes jól megtanulni egy mesterséget, mint egyetemre járni”, valamint a PKE honlapjáról letöltött logikai feladványukat kellett megoldaniuk. Lehetett akár mindhárom kategóriában indulni, de nem volt kötelező.

Tizenketten

A hétvégén lebonyolított döntőbe tizenöt diák jutott összesen, azonban mivel ezzel egy időben tantárgyolimpiák is voltak, végül tizenketten tudtak részesei lenni a finálénak. A fiatalok a váradi Ady Endre Középiskolából, valamint Szatmárnémetiből és Gyergyóalfaluból érkeztek, a nyitóünnepséget pedig péntek délelőtt tartották a PKE Bartók termében. Az egybegyűlteket Balogh Brigitta tanszékvezető köszöntötte, aki ismertette a főbb tudnivalókat, majd a moderálásában egy beszélgetés zajlott Platón A Lakoma című dialógusáról.

A délutáni órákban kerítenek sort a tulajdonképpeni versenyre, mellyel párhuzamosan a tanárok a szakmai együttműködés módozatairól tanácskoznak, majd közös programmal, logikai és kommunikációs játékokkal zárul a nap.

Szombat délelőtt előadások hangzanak el (Balogh Brigitta: A demokráciáról, Horváth Gizella: Képes világ, Bíró Zsolt: Tudomány és technika), a déli eredményhirdetés után pedig városnézéssel ér véget a kétnapos együttlét.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!