ERDON Helyi hírek

2013.02.06. 17:00

ITM: több felügyelő ellenőriz

Jelentősen nőtt 2011-hez képest a Területi Munkaügyi Felügyelőség által végzett ellenőrzések száma, s ezzel arányosan a konstatált hiányosságoké is. Kevesebb munkabaleset történt.

Jelentősen nőtt 2011-hez képest a Területi Munkaügyi Felügyelőség által végzett ellenőrzések száma, s ezzel arányosan a konstatált hiányosságoké is. Kevesebb munkabaleset történt.

 

Tavalyi tevékenységeiket, a végrehajtott ellenőrzések eredményeit ismertették szerda délelőtt a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) munkatársai a cégek képviselőivel tartott találkozón. Amint Eugen Cîrmaciu, a felügyelőség munkavédelmi részlegének vezetője elmondta, míg 2011-ben 7 felügyelő vett részt az ellenőrzéseken, tavaly már 15 volt azoknak a száma, akik terepmunkát végeztek. Mivel értelemszerűen több ellenőrzést végeztek, a felfedett szabálytalanságok száma is nőtt, mindent összevetve mégis jó évet zártak, mivel kevesebb súlyos munkabaleset történt, mint egy évvel korábban.

Ellenőrzések

Tavaly a halálos munkabalesetek száma kilenc volt, három esetben a baleset rokkantságot eredményezett, 44 esetben pedig „csupán” ideiglenes munkaképtelenség volt az eredmény. A legtöbb baleset továbbra is közlekedési jellegű, mondta a felügyelő.

Ami pedig az adatokat illeti: a tavalyi év folyamán 2221 ellenőrzést végeztek megyeszerte, 4116 esetben konstatáltak szabálytalanságot és a kiszabott bírságok összértéke 1.404.500 lej volt. Különféle tematikájú ellenőrzéseket hajtottak végre, országos akciók részeként, illetve saját kezdeményezésből. Néhány ezek közül: az építkezési felszerelésekkel kapcsolatos ellenőrzés a minimális biztonsági elvárások betartására vonatkozott. A 91 ellenőrzés során 197 szabálytalanságot jegyzőkönyveztek, s 21 esetben bírságoltak, összesen 105.500 lej értékben.A bányák, bútorgyárak, üzemanyag elosztó egységek elenőrzése során 80 vállalatot vizsgáltak meg, 65 szabálytalanságra derült fény és 31 bírságot szabtak ki (a legtöbbet a bányavállalatoknál), összesen 31 ezer lej értékben.

Bírságok

A fakitermelési cégek vizsgálata során 33 szabálytalanságra bukkantak, mind a tizenöt ellenőrzött cégnél figyelmeztettek. Itt a pénzbírságok száma négy, összértékük pedig 23 ezer lej. Tavaly mind nyáron, mind télen ellenőrizték az extrém hőmérsékletekre vonatkozó előírások betartását. Télen 26 munkáltatót céget vizsgáltak meg ilyen szempontból, 46 szabálytalanságot találtak és négy esetben bírságoltak, összesen 11 ezer lej értékben. Nyáron 96 ellenőrzés során 93 szabálytalanságot észleltek és két bírságot szabtak ki, összesen 6.500 lej értékben.

A gyűlés második felében Sorin Bodea felügyelő ismertette a veszélyes termékekre vonatkozó előírásokat, ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, ezenkívül szó esett arról is, hogy az idén milyen ellenőrzésekre számíthatnak a munkáltatók.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!