ERDON Helyi hírek

2012.12.23. 11:22

Ünnepi hangulat a hajléktalanszállón

December 21-én este, mint minden évben, a Caritas Catolica munkatársai idén is ellátogattak a nagyváradi Guttenberg utcai hajléktalanszállóba, ahol ajándékcsomagokat adtak át az itt tartózkodóknak.

December 21-én este, mint minden évben, a Caritas Catolica munkatársai idén is ellátogattak a nagyváradi Guttenberg utcai hajléktalanszállóba, ahol ajándékcsomagokat adtak át az itt tartózkodóknak.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Caritas Catolica munkatársai és önkéntesei Hegedűs Ilona vezetésével idén is ellátogattak a Guttenberg utcai hajléktalanszállóba, ahova karácsonyi hangulat költözött be. A pénteki látogatás alkalmával ajándékcsomagokat osztottak az ott lakóknak, valamint az intézmény számára is vittek különböző szükséges dolgokat. Az ajándékozást az osztrák St. Pölten Egyházmegye plébániái: Purgstall, Gaming, Steinakirchen, Zelking/Matzleinsdorf, Petzenkirchen, Wieselburg támogatták. Az otthon első emeleti étkezőjében a lakók már várták a vendégeket. Ferencz István, a hajléktalanszálló vezetője köszöntötte a látogatókat a mintegy 30 otthontalan nevében. Karácsonyi hangulatot teremtett a székesegyház felnőtt kiskórusának rövid zenés műsora, amely során magyar és román karácsonyi dalokat énekeltek Oláh Gabriella kántor vezényletével, továbbá szavalt Georgies Hajnalka. A kiskórus két éve alakult, idén második alkalommal jöttek el a szállóra, hogy énekeikkel járuljanak hozzá az esemény ünnepi hangulatához.

Ételosztás

A látogatás során Rajna József, a Caritas Bihar megyei igazgatója biztató szavakat intézett a jelenlevőkhöz. Elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy mint minden évben, ne elküldjék, hanem elhozzák az ajándékokat, és azokkal együtt egy kis műsort is. Kiemelte, fontos, hogy az emberek segítsék egymást. Szarka Árpád, a Caritas ügyvezető igazgatója is megosztotta gondolatait: az ajándékozás nem csak annak okoz örömet, aki kap, hanem az ajándékozónak is – mondta el. A köszöntések és a karácsonyi műsor végeztével a vendégek kiosztották az ajándékcsomagokat, amelyeket legtöbben azonnal meg is bontottak. Ferencz István elmondta, hogy az Ecclesia Mater Alapítvány idén december közepe óta szervez ételosztást a hajléktalanoknak és a hátrányos helyzetű családoknak. Az ételosztást január 4-ig folytatják minden nap 14 órától a Bunyitai ligetben. A hollandiai Hulp Oost Europa Alapítvány támogatásának köszönhetően már több éve meg tudják oldani, hogy a téli időszakban egy-egy tál meleg étellel, teával várják a hajléktalanokat, a nagyon szegény körülmények között élőket. Ferencz István hozzátette, hogy helyi támogatást nem kaptak az akcióra, ezért nem tudnak mindenkinek ételt adni, csak azoknak, akiket már évek óta támogatnak. „A jelenlegi pénzkeretből január 4-ig tudunk kint lenni, ha addig kapunk támogatást, akkor a felajánlásokkal arányosan meghosszabbítjuk az ételosztást. A cégek az év végén befizetett profitadójukból ajánlhatnak feltámogatást az alapítványnak”- tette hozzá.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!