ERDON Helyi hírek

2012.11.18. 17:09

Fohász festményeken keresztül

Vassy Erzsébet Fohász című pasztellfestmény kiállításának megnyitóját tartották meg november 15-én a váradi Vizuális Művészetek Galériájában.

Vassy Erzsébet Fohász című pasztellfestmény kiállításának megnyitóját tartották meg november 15-én a váradi Vizuális Művészetek Galériájában.

A tárlatot Deák Árpád képzőművész nyitotta meg. Elmondta, hogy a kiállítás három nagy témát ölel fel: a táj, a strukturált tér és a madár a strukturált térben témákat. „A táj témakörben a hagyományos tájkompozíciók láthatók, viszont ha kicsit elmélázunk a képek előtt, megfigyelhetjük, hogy egy nagyon zárt és rejtett geometria dominálja a képkompozíciókat”-mondta el Deák Árpád, majd hozzátette, hogy amit a pasztell technikája megenged, azt Vassy Erzsébet maximálisan ki is használja. A képek többsége a monokróm felé tendálnak, kerüli az erős színkontrasztokat, közelebbről megnézve viszont rengeteg szín egymásba keverésével éri el a mélyen vibráló hatást. Mérnöki pontossággal használt pasztellvonalak remek harmóniát adnak. A másik nagy téma a strukturált tér. A művésznő elmondása szerint az azóta már kivágott Körös-parti fák kérgei inspirálták. „A képek témái szemmagasságban vannak, igaz mindenki mást lát benne, de Vassy Erzsébet ezeket meg is tudja fogalmazni”.

Festmények

A harmadik nagy téma pedig a madár a strukturált térben. Deák Árpád elmondta, hogy a művésznő központosítja azokat a tapasztalatokat, amelyeket a tájképfestés és a struktúrák tanulmányozásával szerzett, így a festményeknek egy különös mondanivalójuk van. A kiállítás nagyon egységes, az első pillanatra fel lehet ismerni a művésznő keze nyomát, ami nagyon nagy dolog főleg a kortárs művészetben, ahol nagyon sok esetben elsődleges magyarázat nélkül nem is igen tudjuk miről van szó. „Ha kicsit több időt töltünk a képek előtt kialakul a belső dialógus a művésznő ösztönös és tudatos szándéka és a mi befogadóképességünk között”- tette hozzá végezetül. A tárlatmegnyitón hegedűduókkal lépett fel Benedek Árpád és két kis tanítványa. Vassy Erzsébet elmondta, hogy a tárlat festményein keresztül fohászkodik a mindenségért, azért, hogy az emberek tudjanak jól élni a világban.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!