ERDON Helyi hírek

2012.11.21. 11:45

Február vége a hídépítési határidő

Az olasz Macio cég február végéig kapott haladékot arra, hogy befejezze Nagyváradon, az egykori Szilvás helyén épülő közúti hidat, mellyel már tavaly novemberben el kellett volna készülnie.

Az olasz Macio cég február végéig kapott haladékot arra, hogy befejezze Nagyváradon, az egykori Szilvás helyén épülő közúti hidat, mellyel már tavaly novemberben el kellett volna készülnie.

 

A nagyváradi önkormányzat és a Macio cég közötti tárgyalás eredményeiről Mirela Macra, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa tájékoztatott, elmondva, hogy a lefolyatott tárgyalások eredményeképpen a cég vállalta azt, hogy február 28-ig befejezi a munkálatokat. Így hosszabb leállás után, a városháza képviselőivel folytatott tárgyalás következtében ismt munkához láttak a helyszínen a kivitelező Constructii Bihor és Drumuri Orasenesti cégek. Korábban Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere azt nyilatkozta a sajtónak, hogy november végéig ad haladékot az önkormányzat a Macionak a híd befejezésére. „Ha a hónap végéig nem kapunk semmilyen jelzést a cégtől, akkor decemberben a helyi tanácsnak javasolni fogjuk a szerződésbontást a céggel”, nyilatkozta korábban a sajtónak Malan. A szóban forgó hidat már 2011 novemberében be kellett volna fejezni. A nagyváradi önkormányzat 2009-ben kötött szerződést a Macioval; akkor abban állapodtak meg, hogy a város tizenöt évre koncesszióba ad a Macionak a Szilvásként ismert területen összesen 6.951 négyzetméternyi telket, cserében a Macio saját költségén egy közúti hidat épít ott a Sebes-Körös fölött. Maga a hídépítési munkálat 8,4 millió lejbe kerül, ehhez hozzáadódik a nagyváradi önkormányzat által elvégzendő kétmillió lej értékű területrendezési munkálat.

Pénzügyi gondok

A Macio azonban már a kezdetektől fogva különböző nehézségekbe ütközött, majd a gazdasági válság miatt a cég súlyos pénzügyi helyzetbe is került. A cég felhalmozott adósságai miatt végrehajtási eljárás indult ellene, és fennáll a veszély, hogy elveszíti Körös parti telkeit. Ilie Bolojan polgármester korábban a sajtónak kifejtette: „ha a Macio befejezi a munkálatokat, akkor a város egy nyolcmillió eurós beruházással lesz gazdagabb, és az ezért járó évi 80 ezer euró értékű adót a kórházakra és az iskolákra lehetne fordítani. Ha nem sikerül befejezni, akkor lehet, hogy nekünk kell befejeznünk a hidat a váradiak pénzén.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!