ERDON Helyi hírek

2012.11.20. 13:15

Elkészült a onkológiai központ

Nagyvárad - Jelenleg az utolsó simításokat végzik a Gavril Curteanu városi kórház udvarán épülő onkológioai központ épületében. Elvileg november végétől már működhetne is a központ, tudtuk meg.

Nagyvárad - Jelenleg az utolsó simításokat végzik a Gavril Curteanu városi kórház udvarán épülő onkológioai központ épületében. Elvileg november végétől már működhetne is a központ, tudtuk meg.

 

Régóta szükség volt erre a létesítményre, válaszolt kérdésünkre dr. Ritli László, a városi kórház orvosi igazgatója – egyrészt azért, mert Bihar megyében és környékén nagyon nagy a megbetegedések száma, másrészt azért, mert a régi, Fő utcai kórház épületben lévő onkológiai osztályon rossz, mondhatni embertelen állapotok uralkodnak. Az új létesítmény a tervek szerint regionális jelleggel fog működni és „ötcsillagos” körülményeket biztosít majd a betegeknek.

Lineáris gyorsító

Az egyik legnagyobb újdonság egy olyan sugárterápiában használatos készülék, melyhez hasonló összesen három van Európa-szerte. Egy utolsó generációs lineáris gyorsítóról van szó, ilyen Nagyváradon kívül csak Londonban, illetve Pesten található, mondta az orvosi igazgató. A készülék sokkal hatékonyabbá teszi a rákbetegek kezelését, s már vannak váradi orvosok, akik külföldre utaztak, hogy megtanulják a gép használatát. A tervek szerint hamarosan magyarországi szakemberek költöznek Nagyváradra három hónapra, hogy az orvosok mellett a kisegítő személyzetet is megtanítsák a készülék használatára – mondta dr. Ritli László. A készülék már a központban van, egy olyan bunkerben, melynek falai helyenként 3,5 méter vastagok.

Amint dr. Ovidiu Laurean Pop kórházmenedzsertől megtudtuk, ahhoz, hogy elkezdhessen működni, szükséges még a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottság engedélye. Mint hozátette, a központ teljes beruházása mintegy hétmillió euró és elvileg november 30-tól már működhetne is.

Hamarosan költöznek

Egy másik újdonság a brahiterápiai készülék, melynek szintén nagyon fontos szerepe van bizonyos tumorok sugárterápiájában. Jelenleg Váradon csak kobaltterápiás készüléket használnak, ami szintén hasznos bizonyos esetekben, azonban ezek a korszerű készülékek sokkal hatékonyabbak – tudtuk meg az orvosi igazgatótól, aki szerint az onkológiai osztály hamarosan át is költözhet az új központba. Az épület földszintjét és az első két emeletet az következő hetekben fogják átadni, azonban még van két emelet, ahol hematológiai és csontvelő átültetési központot terveznek – „ez azonban még a jövő zenéje”.

Amint dr. Ritli Lászlótól megtudtuk, a központ legnagyobbrészt állami költségvetésből épült fel. „Nem lenne jó, ha ez politikai témává válna, bátran állítom, hogy politikai színezettől függően mindenki, aki erről dönthetett, egyaránt akarta” - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!