ERDON Helyi hírek

2012.11.15. 14:51

A népi kultúrát ünnepelték

Nagyvárad- Csütörtökön a Magyar Népi Kultúra Napját tartották a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában. Délelőtt kézműves-foglalkozások zajlottak hét helyszínen, és táncelőadásokat is megtekintettek.

Nagyvárad- Csütörtökön a Magyar Népi Kultúra Napját tartották a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában. Délelőtt kézműves-foglalkozások zajlottak hét helyszínen, és táncelőadásokat is megtekintettek.

 

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában immár kilenc esztendeje hagyománynak számít, hogy november közepén megtartják a Magyar Népi Kultúra Napját, a városi önkormányzat támogatásával. Annak idején ezt még az akkoriban a tanintézetben oktató Bordás Andrea tanárnő kezdeményezte, és a magyar tanszék szervezésében indult. A rendezvény azonban az idők folyamán fokozatosan kinőtte magát, így öt éve valamennyi pedagógus részt vesz a lebonyolításban.

Az idei főszervezők Pásztor Gabriella igazgatónő, Kecse Gabriella aligazgatónő, valamint Kovács Enikő és Teutsch Ágota tanárnők voltak. Nyolc helyszínen zajlottak a IV-VIII. osztályos diákok számára szervezett események azzal a céllal, hogy a bevásárlóközpontokhoz, kólához és hamburgerhez szokott városi gyermekek bővítsék az érdeklődési körüket, megismerjék a népi hagyományokat, mesterségeket, átérezzék át, milyen lehetett az, amikor őseink kalákában készítettek különböző népi használati tárgyakat. Nem mellesleg tehát közösségépítő jellege is volt a találkozónak, ezen szándék által vezérelve hívták meg a negyedikes tanulókat is, a tanítónőiket, valamint a Pedagógiai Főgimnázium néhány szakmai gyakorlatát végző diákját.

Kézműves-foglalkozások

A kézműves-foglalkozások hét helyszínen vonzották az érdeklődőket, az első emeleti osztálytermekben, természetes anyagok felhasználásával. Akik esetleg megéheztek, megszomjaztak kielégíthették ezen igényeiket is, a menüben zsírós kenyér, savanyú uborka és tea szerepelt. Társaik eközben mézes kalácsokat díszítettek, nemez virágokat és rongybabákat készítettek (Magyari Zsuzsa, a debreceni testvériskola rajztanárnőjének segítségével), népi motívumokat festettek fára, agyagoztak (Jankó Szép Noémi keramikus és a Művészeti Líceum két tizenegyedikes növendékének az irányításával), sakkfigurákat és önarcképeket csináltak, valamint virágcsuhékat és gyöngyfüzéreket (utóbbit Tóth Beáta támogatásával). Ezzel párhuzamosan az egyik földszinti teremben vetítésre került sor. Az elkészült alkotásokat egyébként a gyermekek benevezhették egy versenyre, vagy hazavihették. A legjobb munkákat kiállították, két kategóriában (IV-V., illetve VI-VIII. osztályosok) díjazták a kis képzőművészeket.

Fél 11 óra körül a jelenlevők (körülbelül 430-an) testületileg elvonultak a Szakszervezetek Művelődési Házába, hogy megtekintsék a Nagyvárad Táncegyüttes táncos történelem- és földrajzóra előadásait. Mindezt az tette lehetővé, hogy korábban a Szacsvay Egyesület sikerrel pályázott támogatás érdekében a Megyei Tanácsnál, illetve a táncegyüttesnél. A szacsvays diákokhoz csatlakoztak azok a csapatok is, akik szerepeltek a délutáni órákban kezdődött Nyüstölő nevű néprajzi vetélkedőben. A verseny kezdete előtt azonban még hortobágyi palacsinta várta a résztvevőket, szintén a népies dolgokra való összpontosítás jegyében.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!