ERDON Helyi hírek

2012.10.24. 13:46

Újabb műemléképület-felújítási program

A Nagyváradi Helyi Tanács elfogadott egy több éves műemléképület-védelmi akciótervet, melynek célja az elkövetkező években felújítani Nagyvárad történelmi belvárosának épületeit.

A Nagyváradi Helyi Tanács elfogadott egy több éves műemléképület-védelmi akciótervet, melynek célja az elkövetkező években felújítani Nagyvárad történelmi belvárosának épületeit.

 

A keddi nagyváradi tanácsülésen megszavazott terv szerint két éven belül el kell készüljön a műemléképületek leltára, illetve meg kell állapítani, milyen állagjavítási és felújítási munkálatokat kell elvégezni, rangsorolni kell az épületeket, és e rangsor sorrendjében kell felújítani a belvárosi épületeket, meg kell állapítani a felújítások finanszírozási módját, értesíteni kell a műemléképületek tulajdonosait és a lakókat a rájuk háruló kötelességekről, illetve meg kell határozni a szankciókat szabályszegések esetén.

Prioritás

Az önkormányzat legfontosabb prioritási övezetnek a Szent László teret, a Bémer teret és a sétálóutcát jelölte meg, ezért első körben a két Moskovits palotát, a két Adorján házat, a Pojnár házat, a volt Rimanóczy fürdőt, a volt Royal Kávéházat, a Stern, az Apollo palotákat és a Park szállót újíttatja fel. 2014-2016 között a történelmi belváros többi épületére koncentrálna az önkormányzat. Az akcióterv kimondja továbbá azt, hogy az önkormányzat az igénylőknek ingyen rendelkezésre bocsátja a felújításokhoz szükséges összes műszaki dokumentációt, ugyanakkor állja a munkálatok költségének húsz százalékát, amennyiben a tulajdonosok maguk felújítják műemléképületüket, vagy kifizeti a munkálatok költségének húsz százalékát és a többi nyolcvan százalékra hitelt nyújt az ingatlantulajdonosoknak, ha ez utóbbiak a várost kérik fel a felújítási eljárás lebonyolítására. A város által nyújtott hitelt öt év alatt kell törlesszék a lakók. Mint ismeretes a nagyváradi önkormányzat korábban már megalkotott egy homlokzatfelújítási szabályzatot, ám a Bihar megyei prefektúra törvénytelennek minősítette azt, és bár a város jogi útra terelte az ügyet, a Nagyváradi Ítélőtábla jogerősen törvénytelennek ítélte azt a szabályzatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!