ERDON Helyi hírek

2012.10.31. 13:52

Trichinella-fertőzéssel kerültek kórházba

Szerdával bezárólag 22 érmihályfalvi személy került kórházba trichinellával (fonalféreg) fertőzött disznóhús fogyasztása miatt. És a disznóvágási szezon még csak most következik...

Szerdával bezárólag 22 érmihályfalvi személy került kórházba trichinellával (fonalféreg) fertőzött disznóhús fogyasztása miatt. És a disznóvágási szezon még csak most következik...

Bár minden évben felhívják a figyelmet, mégis megesik a baj: a levágott sertések húsát minden esetben meg kell vizsgáltatni szakemberrel, hogy elkerüljék a fertőzést, akkor is, ha az állatot saját gazdaságban nevelték. Ifj.dr.Lunczer János körzeti állatorvostól megtudtuk: egy háziorvos hívta fel a figyelmét, hogy trichinella-fertőzésre utaló tünetekkel küldött két beteget a kórházba. A gyanú beigazolódott: az észlelés előtt 3 héttel - a lappangási idővel megegyezően - az illető családban disznóvágás volt. A húst nem vizsgáltatták meg, és mint kiderült, az fertőzött volt. "Nyomozást" folytattak, hogy ki mindenki evett/ehetett a húsból, és 22 személy, köztük 11 gyerek került azóta összesen kórházba.

Kártérítés

Ifj.dr.Luncer János felhívta a figyelmet, mint minden évben: a levágott állat rekeszizmából kell mintát vinni a vizsgálathoz, és ezt a vizsgálatot a hét bármely napján elvégzik! Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a fertőzött húst megsemmisítés végett elkobozzák, de az állam csak akkor ad kártérítést (aktuális piaci áron), ha az állatnak volt fülszáma, vagyis nyilvántartásba volt véve, és a betegség a vágáskor derült ki, nem utána akár napokkal, hetekkel. A nyilvántartásba vételre is bármikor várják a gazdák bejelentését, akár az állatorvosi rendelőben, akár a városközponti benzintöltő állomással szembeni állatpatikában. Mint megtudtuk, nincs olyan év, hogy az érmihályfalvi körzetben ne találnának trichinella-fertőzött húst, de emberi megbetegedést 2009-ben regisztráltak utoljára, igaz, akkor halálos áldozatot is követelt. Mindezt érdemes figyelembe venni ilyenkor, disznóvágási szezon elején.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!