ERDON Helyi hírek

2012.10.17. 13:36

Onkológiai betegek várakozólistán

Immár második hete nem tudnak támogatott vizsgálatokat végezni a nagyváradi PET/CT Központnál, tudatják közleményükben. Az illetékesektől eddig még csak választ sem kaptak…

Immár második hete nem tudnak támogatott vizsgálatokat végezni a nagyváradi PET/CT Központnál, tudatják közleményükben. Az illetékesektől eddig még csak választ sem kaptak…

 

Amint Hegedűs Krisztina, a PET/CT Diagnosztikai Központ igazgatója írja, a következő napokban több mint száz pácienst kellene kivizsgálniuk, azonban október 4-től már nem rendelkeznek pénzalapokkal, másként pedig a vizsgálat 4500 lejbe kerülne, s ezt az összeget nagyon kevesen közülük tudják kifizetni. „Így kénytelenek voltunk átütemezni a soron következő kivizsgálásokat, holott, onkológiai betegekről lévén szó, számukra minden nap egy vereség az életért folytatott harcban” - áll a közleményben.

Válasz nélkül

Az igazgató többek között arról is beszámol, hogy az utóbbi hónapok során mintegy tíz átiratot küldtek az egészségügyi minisztériumhoz, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, hogy tudják, milyen körülmények között folytathatják a kivizsgálásokat, azonban egészen mostanáig semmilyen választ nem kaptak. „Egyúttal elnézést szeretnénk kérni a pácienseinktől, akiknek a kivizsgálását tőlünk független okok miatt vagyunk kénytelenek elhalasztani”, írja a központ igazgatója, aki arról is beszámol, hogy jelenleg országos szinten három ilyen központ működik, Nagyváradon kívül Bukarestben és Konstancán, s a váradi látja el az ország teljes nyugati, északi és központi részét. A közleményből az is kiderül: Bihar megyében évente mintegy kétezer új onkológiai megbetegedést diagnosztizálnak; a PET/CT-vel végzett vizsgálatok jelentősége az időben elkezdett, korrekt kezelésekben mutatkozik meg, olvasható még.

Példátlan

Szerdán felvettük a kapcsolatot Hegedűs Krisztinával, a nagyváradi PET/CT Pozitron-Diagnosztikai Központ igazgatójával, aki elmondta: eddig még nem volt példa hasonló helyzetre. Tavaly szintén a keretösszeg végére értek, azonban időben megkapták a kiegészítést, nem volt szükség arra, hogy kivizsgálásokat halasszanak el. Akárcsak tavaly, az idén is hónapokkal korábban (már július elsejétől) jelezték a helyeztet a minisztériumnak, illetve az országos pénztárnak – azonban ezúttal nemhogy kiegészítést, de még írott választ sem kaptak, hogy legalább tudják, mit mondjanak a betegeknek.

Amúgy havonta 100-150 vizsgálatot végeznek el, többek között Kolozsvárról és Temesvárról is érkeznek ide betegek. A várakozási idő még normális esetben is elérheti az egy hónapot, mivel a vizsgálatok jóváhagyása attól függ, mikor ülésezik Bukarestben a PET/CT bizottság. Pedig a betegek esetében minden egyes nap számít. Amint az igazgatótól megtudtuk, Magyarországon az adatokat számítógépen keresztül továbbítják, s a válasz is ugyanígy érkezik, nem szükséges semmilyen bizottság ülését kivárni. Egyúttal Magyarországon nagyságrendekkel több ilyen vizsgálatra van keret országos szinten – mondta az igazgató.

Helytelenül?

Azt is megtudtuk: kivételeket is tesznek, például az elmúlt héten két gyerek számára vállalták az ingyenes kivizsgálást (ők már megkapták a bizottság jóváhagyását). Ez a központ ráfordításából történt, sajnos nem áll módjukban mindenkinek felajánlani - mondta Hegedűs Krisztina.

Mindezzel kapcsolatban Oana Ungur, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője elmondta: a diagnosztikai központ igazgatója helytelenül veti fel a kérdést, ugyanis a PET/CT vizsgálatra csak ellenőrzésképp van szükség bizonyos esetekben – amikor a többi diagnosztikai módszer eredménye nem volt egyértelmű - s nem tartozik a betegek kezeléséhez, tehát nem is forog veszélyben az életük emiatt. Országos szinten 2500 ilyen kivizsgálás van jóváhagyva, ennek szinte a felét Nagyváradon végzik el. Elképzelhető, hogy lesz még pénz erre az idén, addig viszont a betegek választhatják a bukaresti, vagy a kostancai PET/CT központot, vagy feliratkozhatnak várakozási listára, ugyanis a kezelésre kapott jóváhagyás egy évig érvényes.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!