ERDON Helyi hírek

2012.10.15. 15:21

Kellemes kihívás: a Zóna

Nem félelmetes, nem tartogat riasztó elemeket, nincs odabent sötét. Fölösleges tehát félni az ilyen közkeletű téveszméktől. Ellenben logikai kihívásokkal, szórakoztató csapatmunkával vár.

Nem félelmetes, nem tartogat riasztó elemeket, nincs odabent sötét. Fölösleges tehát félni az ilyen közkeletű téveszméktől. Ellenben logikai kihívásokkal, szórakoztató csapatmunkával vár.

 

Véget ért már a tesztidőszak, úgyhogy élesben megy a játék: az érdeklődők előtt nyitva áll Nagyváradon a Zóna – amelynek lényege egyébként épp az, hogy zárva van, s ki kell jutni belőle. Az ötlet lényege, hogy egy vagy több teremből egy órán belül kell kijutni, ehhez szükséges megtalálni a titok nyitját jelentő tárgyakat, üzeneteket, azokat megfelelően értelmezve követni az így összeálló utasításokat, s ennek révén nyitni ki a belépéskor ránk zárult ajtót. Az egyre népszerűbb parapark-koncepció jelenti a dolog alapját – mégsincs benne semmi paráztató. Van viszont logikai feladvány, némi ügyességet igénylő elemek. A kijutás csapatmunkát igényel, ezért egyszerre 2-5 személy számára ideális szórakozás. A csapatok szabadon állhatnak össze és jelentkezhetnek az egy órás játékra.

Zónatörténet

A helyszínt egy régi bérház biztosítja Nagyváradon. Az az épület, ahol a Moszkva kávézó található. Egy szinttel feljebb kezdődnek a ma már nem lakott emeletek, s ott az egyik lakrészt alakították át a játékhoz a Moszkva felelősei. A kávézó egyik tulajdonosa, Lénárt Zoltán árult el még többet szerkesztőségünknek a részletekről. „Az alapötlet Budapestről indult, egy romkocsma pincéjéből, azon a megbeszélésen mi, a váradi Zóna megalkotói nem vettünk részt, hanem kommentekből és egyéb fórumokról szereztünk infót. Úgy döntöttünk, Nagyváradra is elhozzuk ezt az élményt s ezt a projektet – de az itteni adottságokhoz igazítva. A mi koncepciónk az volt, hogy a Moszkva hangulatába illeszkedjen a kialakítás, minden – a csapatok által odabent megoldandó – feladat a saját ötletünk volt” – meséli.

Néhány hónappal ezelőtt láttak neki a Zóna kiépítésének. Az első lépés a helyiség kialakítása, festése, berendezése volt. Ekkor még nem volt kész koncepciójuk, de közben papíron már dolgoztak rajta. „Akkoriban nem voltak meg a konkrét feladatok, inkább csak elképzelés, hogy egyik következzék-e a másikból, vagy akármilyen sorrendben végrehajtva is el lehessen jutni a kijutásig. Erre építettük később a konkrétumokat” – mondja Lénárt Zoltán. Ezt követően szerezték be a szükséges tárgyakat: több hétig tartott a gyűjtés, sokszor az ócskapiacon „szüreteltek”, máskor az utcán láttak meg szükséges tárgyakat, s próbálták megvásárolni azokat. A szükségesnél jóval több feladatot készítettek végül, majd beindult a tesztidőszak. Ismeretségi körükből összeálló csapatok voltak a tesztalanyok, s az ő élményeik alapján alakították végül a mostani stílusra a Zónát.

Érdekességek

A lényeg tehát, hogy a jelentkező csapatok bevonulnak az átalakított lakrészbe, amelynek ajtaja egy órára bezárul mögöttük. Ennyi idejük van megbirkózni a benti feladatokkal, s a fináléban ismét kinyitni az ajtót. Az eddigi tapasztalatok szerint a többségnek sikerül ez, sőt, immár olyan finomhangolásokat végeztek a szervezők, amelynek nyomán a legtöbb csapat néhány perccel vagy másodperccel az idő lejárta előtt jut ki – ha eléggé ügyes. Akiknek nem sikerül a kijutás, azoknak sem kell aggódniuk, a végén semmi rossz nem történik velük.

Éjjellátó kamerák követik a bent lévők minden cselekményét, a titkos kontrollszobában a moderátor egyszerre figyel minden termet. Amennyiben szükséges, a Zónában lévő monitoron át a moderátor néha óvatosan segít, írásos üzeneteket küldve a képernyőre.

A játéktér kialakításakor egyébként 700 méter vezetéket használtak fel, valamint számos korszerű, illetve retró jellegű tárgyat is, páncélszekrénytől régi ballonkabáton át ördöglakatig. A pesti és a váradi pálya teljesen más. Az itteninek van egy kis keretsztorija is: egy világutazó lakásába csöppenünk, aki éppen nincs otthon, s az ő otthona, világa zár magába minket, ahonnan úgy juthatunk ki, ha helyén az eszünk. A dolog attól is egyedi, hogy az egész zónánkban ez az egyetlen Zóna.

Egy kaland részvételi díja 90 lej, a résztvevők számától függetlenül. A csapatok, vagy akár egyének jelentkezését várják a 0741-325-256-os telefonszámon (Dénes Adél), vagy a moszkvazone@gmail.com e-mail címen, de akár a kávézó facebookos adatlapján is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!