ERDON Helyi hírek

2012.09.25. 12:57

Szüreti mulatság Hegyközkovácsiban

Hegyközkovácsiban nincs nagyon régi hagyománya a szüreti mulatságoknak, mintegy harminc éve rendezik meg rendszeresen, mondta Megyesi Ferenc, akivel szombat beszélgettem a kultúrház udvarán.

Hegyközkovácsiban nincs nagyon régi hagyománya a szüreti mulatságoknak, mintegy harminc éve rendezik meg rendszeresen, mondta Megyesi Ferenc, akivel szombat beszélgettem a kultúrház udvarán.

Amikor szombaton a délutáni órákban Forró László református lelkipásztor jóvoltából megérkeztem Hegyközkovácsiba, a helyi kultúrház udvarára, ott már nagy volt a sürgés-forgás. Csak bámulgattam, hogy milyen sok fiatal, magyar népviseletbe öltözött fiatalok tartózkodik ott. Megtudtam meg, hogy nemrég tértek vissza a bálra hivogató útjukról, felkeresték a községközpontot, Bihart, de eljutottak Hegyközcsatárba és Hegyközújlakra is. Megyesi Ferenc az egyik szervező elmondta, hogy a szüreti mulatságnak  nincs különlegesen nagy hagyománya Hegyközkovácsiban, körülbelől 30 évre visszamenőleg rendezik a bálokat: „ úgy gondoljuk, ezt a hagyományt fennkell tartani ez pontosan olyan mint a népi monda, hogy az ének szájról szájra terjed, nálunk nincs tánctanár a fiatalok átadják minden évben tánc tudásokat azoknak, akik abban az évben először jelentkeztek táncosoknak”  hangzott el.

Hivogató csapat

Kovácsiban nincs olyan, aki a táncot betanítja, ez szép ebben a faluban, egymásnak segítve tanulják meg a tánclépéseket. Van egy alapítványuk, ennek támogatásával sikerül az élelmiszerek vagy más a szüreti mulatsághoz szükségesek bevásárlásához. Azt is megtudtam, hogy a hivogató csapatban 34-en ropják a táncot – ami 17 táncospárt jelent – és hatan lóháton mennek a táncosok előtt, aki szekereken tették meg a nem rövid hivogató utat. De elkisérte őket az esti bál zenészei, a Sláger Boys tagjai is, akik fáradhatalanul húzták mind a hivogatón, mind az esti bálon a talpalávalót.

Mulatság

Megyesi Ferenc arról is tájékoztatott, hogy az esti mulatság 9-kor kezdődik, majd éjfél után egy órakor adják elő a kultúrházban táncukat. Egyébként a mulatságra való felkészülést, a táncpróbákat mintegy négy héttel ezelőtt elkezdték, általában hetente 2-szer is próbáltak, de az utolsó napokban minden este. Beszélgető partnerem arról tájékoztattot, hogy táncosok mind hegyközovácsi lakosok, no meg arról, hogy a felkészülésben sok segítséget kaptak Forró László tiszteletestől, de a szülők is melléjük álltak elvállalták, hogy a saját gyerekeik számára, akik részt vesznek a táncsoportban, a bálra való hivogatásról visszatérve finom vacsorát készítsenek számukra.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!