ERDON Helyi hírek

2012.09.12. 17:13

Hospice-központ épül Nagyváradon

A Hospice Emanuel Alapítvány első váradi palliatív központjának alapkőletételére került sor szerda délután. Az eseményen jelen volt Mark H. Gitenstein amerikai nagykövet is.

A Hospice Emanuel Alapítvány első váradi palliatív központjának alapkőletételére került sor szerda délután. Az eseményen jelen volt Mark H. Gitenstein amerikai nagykövet is.

 

A Hospice Emanuel Gyermek és Felnőtt Palliatív Gondozóközpont alapkőletételére szerda délután került sor. Az ünnepségen a hivatalos személyek mellett jelen voltak a Hospice Emanuel Alapítvány munkatársai, kedvezményezettei és azok családjai is. Nagyváradon ez a központ lesz az első, amely ilyen jellegű ellátást biztosít a haldokló betegeknek és azok családtagjainak. Mark H. Gitenstein, az USA bukaresti nagykövete és felesége, Elisabeth a Hospice Emanuel Alapítvány meghívásának eleget téve részt vettek az ünnepségen, amelyet a leendő központ Thurzó Sándor utca 7. szám alatti telkén tartottak meg. Az építésre szánt 5000 négyzetméteres telket az önkormányzat ingyen bocsátja az alapítvány rendelkezésére, a váradi Repcom építőipari cég saját forrásból építi fel a központot, valamint a tervrajzokat és a projektet is ingyen készítették el. A Hospice Emanuel Alapítvány karitatív nem kormányzati szervezet, amelynek fő tevékenységi köre a Nagyváradon és a környező településeken gyógyíthatatlan betegséggel diagnosztizált felnőttek és gyermekek palliatív ellátása. A gondozóközpont a tervek szerint 2015 májusában készül el. A 4900 négyzetméter beépített területen elterülő központ három szintes lesz (alagsor, földszint, emelet). Az épület felépítésének, berendezésének és felszerelésének költségei körülbelül 4.300.000 euróba kerül majd. A központ mellett parkolót és egy zöld területet is létrehoznak.

Az adatok szerint a rákos megbetegedések évente 1300 ember halálát okozzák Bihar megyében. A palliatív gondozás ennek ellenére nem korlátozható a daganatos betegekre, hanem más gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek is szüksége van erre. Váradon a hospice központ kialakítása nagyon fontos, hiszen így a betegek és hozzátartozóik hozzáférhetnek a speciális orvosi és szociális ellátásokhoz, lelki és érzelmi támaszt, lelki tanácsadást kaphatnak, valamint a hozzátartozók támaszra lelhetnek a gyász időszakában is. Szerdán a váradi Hospice Emanuel Gyermek és Felnőtt Palliatív Gondozóközpont alapkőletételén Marinela Murg, az alapítvány vezérigazgatója köszöntötte a meghívottakat. Ismertette a gondozóközpont létrehozásában segédkező személyeket, szervezeteket és cégeket, majd a kitűzött célokról beszélt. Az épület földszintjén lesznek a felnőtteknek és gyermekeknek kialakított ágyak, a járóbeteg-központ, a nappali központok és az otthoni palliatív ellátást biztosító központ. Az emeleten a menedzsment osztály mellett fog működni a palliatív gondozást oktató központ is, ami a személyzet folyamatos képzését biztosítja majd.

Köszöntő beszédek

Az ünnepségen többek között beszédet mondott Florica Cherecheş váradi helyi tanácsos, aki köszönetét fejezte ki az alapítványnak, amiért ilyen fontos munkát végez. Elizabeth Gitenstein, Mark H. Gitenstein, az Egyesült Államok romániai nagykövetének felesége is felszólalt. Elmondta, ő is önkéntesként tevékenykedik. Elmesélte hogyan ismerkedett meg a hospice gondozással, miért fontos ez számára, és a jelenlevőket is az önkéntességre buzdította. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórház menedzser igazgatója elmondta: a központ felépítését jó, bár nehezen kivitelezhető ötletnek tartotta, de mint az bebizonyosodott, együttes erővel mégis meg lehetett valósítani. Kirsteen Cowling, a Friends of Emanuel Hospice (A Hospice Emanuel Barátai) szervezet igazgatója is köszönetet mondott. Mircea Nistreanu, a Repcom cég igazgatója elmondta: azok közé a cégek közé szerettek volna tartozni, amelyek karitatív projektekben is részt vesznek. Ilie Bolojan polgármester kijelentette, hogy az alapítvány jelenléte Nagyváradon nagy támogatást nyújt a betegeknek és családtagjaiknak. Hozzátette: a városháza végig a projekt mellett lesz. Végezetül Paul Negruţ, a Hospice Emanuel Alapítvány vezetőségi tanácsának elnöke felolvasta az alapkőre írtakat, majd a polgármester és az amerikai nagykövet társaságában elhelyezték azt az épület alapzatában.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!