ERDON Helyi hírek

2012.09.19. 14:09

Évadnyitó hangverseny a Filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia évadnyitó vokál-szimfonikus hangversenyére szeptember 20-án 19 órától kerül sor. Műsoron Carl Orff Carmina burana című műve lesz.

A Nagyváradi Állami Filharmónia évadnyitó vokál-szimfonikus hangversenyére szeptember 20-án 19 órától kerül sor. Műsoron Carl Orff Carmina burana című műve lesz.

A Filharmónia évadnyitó hangversenyének műsorán a vokál-szimfonikus zeneirodalom egyik nagy népszerűségnek örvendő műve szerepel, a huszadik századi német neoklasszikus Carl Orff (1895-1982) által komponált Carmina burana. A hangversenyről Tódor Albert, a Filharmónia vezérigazgatója, valamint Romeo Rîmbu az est karmestere beszélt tegnap sajtótájékoztató keretében, amelyen a koncert meghívott szólistái is jelen voltak. A számos ütőhangszerrel kibővített nagyzenekari apparátust, vegyeskart és gyermekkórust, valamint három énekes szólistát is felvonultató mű érdekessége, hogy szerzője a darab szövegét egy bajorországi kolostorban talált, 13. századi latin–német–francia nyelvű gyűjteményből válogatta.

Szólisták

Az est szólistái Nicoleta Colceiar szoprán és Cristian Ardelean bariton – mindketten a Temesvári Nemzeti Opera színpadának rendszeres fellépői, valamint Valentin Racoveanu tenor – a Bukaresti Nemzeti Opera énekművésze. A Filharmónia Énekkarát Lászlóffy Zsolt karigazgató felkészítésében hallhatjuk, közreműködik továbbá az Antonia Monica Nica által vezetett nagyváradi fiatalokból álló Fiat Lux Kamarakórus. A kórus 2005-ben alakult, a tagok életkora 12 és 22 között változik. Hétéves fennállásuk óta számos koncerten vettek már részt. A Filharmónia soron következő hangversenyére szeptember 27-én 19 órától kerül sor. Műsoron: L.v. Beethoven – III. Leonóra-nyitány; L.v. Beethoven – 3., c-moll zongoraverseny, op. 37; F. Mendelssohn-Bartholdy – III., a-moll „Skót” szimfónia, op. 56. Vezényel Octav Calleya (Spanyolország), közreműködik Horia Mihail – zongora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!