ERDON Helyi hírek

2012.08.02. 17:48

Segítsük Luca gyógyulását!

Komoly szívbetegségben szenvedő kisfia számára kér segítséget egy édesanya. Haniş Luca Andrei augusztus 14-re van előjegyezve egy németországi klinikára. Szüksége van a segítségünkre.

Komoly szívbetegségben szenvedő kisfia számára kér segítséget egy édesanya. Haniş Luca Andrei augusztus 14-re van előjegyezve egy németországi klinikára. Szüksége van a segítségünkre.

 

Akik esetleg figyelemmel követik a közösségi oldalakat, már régóta láthatták a felhívást, amelyben a négy éves Haniş Luca Andrei németországi gyógykezelésére kér segítséget a család, a barátok, mindenki, aki ismeri őket, vagy egyet érez velük. Luca édesanyja, Cristina Demeter a héten szerkesztőségünket is felkereste, hogy olvasóink segítségét kérje, hiszen a határidő vészesen közeleg: augusztus 14-én jelentkezniük kell a németországi klinikán, és bár az orvosi ellátás költségeit a román állam fedezi, illetve sikerült megvásárolni az odaútra szóló repülőjegyet is, még nagyon sok pénzre lenne szükségük a körülbelül nyolc hetes ott tartózkodáshoz. A tavaly elvált édesanya ezt havi 1200 RON-os jövedelméből sajnos nem tudja előteremteni, ezért döntött amellett, hogy gyermeke érdekében a nyilvánossághoz fordul.

Öröm és bánat

Mint beszélgetésünk során megtudtuk, a legnagyobb öröm köszöntött Cristina Demeterre, amikor több próbálkozás után 2007-ben terhes lett. 2008. február 11-én aztán két kisfiúnak adott életet. Az ikrek a Luca és a Mark nevet kapták. Első életévük teljesen normálisan telt. Aztán egy év három hónaposan Luca hörghurut-szerű tüneteket mutatott, nemsokára már lélegezni is alig tudott, és bőre sok helyen megkékült. Sürgősen kórházba vitték, ahol szívproblémát állapítottak meg nála. A kezelés megkezdése után néhány hónappal mindkét gyereket elvitték ellenőrzésre, s itt kiderült, hogy Marknak is ugyanez a betegsége van, de enyhébb formában. Mire Luca 2 éves és 2 hónapos lett, állapota súlyosbodott, s végül Marosvásárhelyre vitték, ahova idén áprilisig jártak kezelésre és ellenőrzésre. Luca állapota időközben egyre csak súlyosbodott. Mint édesanyjától megtudtuk, minden megerőltetés, kisebb betegség is végzetes lehet a számára.

Bízva, reménykedve

A marosvásárhelyi utak alkalmával, más hasonló helyzetben lévő édesanyák révén jutott el az információ Cristina Demeterhez, hogy a németországi Bad Oeynhausenben lévő klinikán dr. Eugen Sandica már nagyon sok, hasonló betegségben szenvedő gyermeken segített. Felvette a kapcsolatot vele, és sikerült előjegyzést szerezni augusztus 14-re. Az ott tartózkodás időtartama várhatóan nyolc hét lesz, mely idő alatt elvégzik a szükséges vizsgálatokat és kezelést. Az édesanya megjegyezte: nagyon bízik abban, hogy el lehet kerülni a szívritmus-szabályozó beültetését, és tudnak találni olyan megoldást az orvosok, hogy Luca mozgékony természetének megfelelő teljes életet élhessen…

Mint megtudtuk, nagyon sok utánajárással és papírmunkával, de sikerült elérni, hogy a beavatkozás költségeit a román állam állja az E112-es megállapodás értelmében. Az oda szóló repülőjegyet volt férje édesanyjának a segítségével sikerült megvásárolni, azonban az ott tartózkodás, étkezés, szállás és a visszautazás költségeit már képtelenek lennének előteremteni a havi 1200 RON-os jövedelemből, amiből saját maga mellett a két kisfiút is el kell tartania. A költségek számításaik szerint körülbelül 1000–1200 euróra rúgnának, ennek összegyűjtéséhez kérik minden jószándékú ember segítségét. Adakozni a BRD következő bankszámlaszámaira lehet: Demeter Ecaterina Cristina – RO32 BRDE 050S V417 2535 0500 (lej); RO02 BRDE 050S V579 3368 0500 (euró), ugyanakkor szerkesztőségünkben is várjuk az adományokat, naponta 10–17 óra között.

Jótékonysági előadás

Vasárnap, augusztus 5-én 17 órától az Era Shopping Parkban jótékonysági előadást szerveznek Luca részére. Fellépnek: Eduard és Bianca bűvészek, a Sun Shine mazsorett csoport, a Replay Dance Studio, a FIT Dance Vogue Center Klub és a Phoenix mazsorett csoport. Koncertezik Răzvan Dobai, Larisa Oros és Carmen Stoica. Lesz lufihajtogatás, arcfestés és más meglepetések. Szintén vasárnap a helyszínen levők részt vehetnek egy jótékonysági árverésen, amelyet Luca javára szerveznek. Mint az édesanyától beszélgetésünk alkalmával megtudtuk, múlt vasárnap már szerveztek egy hasonló jellegű jótékonysági előadást a bábszínházban, ahol 891 RON gyűlt össze.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!