ERDON Helyi hírek

2012.08.30. 16:41

"Megnyílt a határ" Pelbárthidán

Bihar megye - Július 25. és augusztus 12. között több nemzet képviselői is egyházi szolgálatot végeztek a pelbárthidai református egyházközségben, ami igencsak megmozgatta az egyházközség tagjait, a falucska, meg persze a község lakosságát.

Bihar megye - Július 25. és augusztus 12. között több nemzet képviselői is egyházi szolgálatot végeztek a pelbárthidai református egyházközségben, ami igencsak megmozgatta az egyházközség tagjait, a falucska, meg persze a község lakosságát.

 

Július 25-én Pekka Simojoki vezetésével a Nagyváradon már nagy sikerrel koncertezett EtCetera finn gospel kórus látogatott Pelbárthidára, hogy a közel 800 éves református templomban a maga sajátos módján és eszközeivel hirdesse Isten igéjét. A nagy hőség ellenére is zsúfolásig megtelt templom fogadta őket. A zenés istentiszteleten részt vettek a község elöljárói, a környező falvak református gyülekezeteinek képviselői, a paptamási baptista közösség képviselői, valamint a Major Lóránt János által vezetett paptamási cserkészek kerékpáron érkezett csapata. Az egy órásra beharangozott koncert két órán keresztül lelkesítette az egybegyűlteket. Az afrikai nyelven, finnül és magyarul felcsendülő énekszámok alatt megtapasztalták az egybegyűltek a lassan közhellyé váló mondást: Bis orat, qui cantat (aki énekel, kétszeresen imádkozik). Az ezt követő hétvégén az évente rendszeresen több ízben is gyülekezetünkbe látogató holland vendégek voltak az egyházközség vendégei.

Vakációs bibliahét

Augusztus 6-12 között Észak-Írországban élő fiatalok közössége tette mozgalmasabbá a református gyülekezet életét. A 12 tagú csapat azért érkezett, hogy a helyi ifjakkal együttműködve vakációs bibliahetet tartsanak a falu aprajainak. Minden délelőtt énektanulás, egy-egy bibliai történet elsajátítása, számos játék, kézimunka, arcfestés és ebéd várta az átlagosan 72-es létszámú gyermeksereget. A vendégek a református egyházközség gyülekezeti házában voltak elszállásolva, a foglalkozásoknak a falu kultúrháza adott otthont. A csakis dicséretet érdemlő étel a most is hűséggel helytálló kedves szakácsasszonyoknak köszönhetően került mindennap asztalunkra. A Bibliahét vezérigéje János Evangéliuma 3. fejezetének 16. verse volt: Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. A Londoni Olimpia kapcsán az egész hetet meghatározó üzenet: "Jézus Krisztus a győztes! Szeretnénk-e a Győztes csapatába tartozni? Ha igen, próbáljuk meg követni mindenben az Ő utasításait."

Közös hang

A bibliahét délutánjain a vendég csoport egyik része családokat látogatott, másik része a helyi ifjakat játékosan az angol nyelvre tanította. Az észak-írországi és a pelbárthidai ifjak hasonló életkoruknak köszönhetően is hamar megtalálták a közös hangot. A hét végén, szombaton délután is közösen indultak lovaskocsikon bejárni a falut, hogy énekhangjukkal templomba, a vasárnapi istentiszteletre hívogassák a lakosokat. Az istentiszteleten a vendégek bemutatkozását néhány, a gyermekekkel közösen bemutatott ének követte, az Észak-Írországból érkezett csapat minden tagja átvehetett egy a pelbárthidai templomot ábrázoló plakettet, melyet Tóth Endre paptamási lakos készített.

Áldott nép

Az említett időszakban a gyülekezet tagjai és a falu lakosai közül sokan segítettek, sokan áldoztak idejükből, pénzükből, terményeikből, hogy a lelki táplálék mellett bőséges legyen a testi eledel is. Ez úton is köszönjük a pelbárthidai református egyházközség tagjainak, az ortodox egyház híveinek, a falu lakosainak, a nyüvedi egyházközségnek, paptamási község iskolájának és Polgármesteri Hivatalának a segítséget. "Megnyílt a határ" Pelbárthidán - megnyílt a határ ember és ember között; megnyílt a felekezetek közötti határ, az előítéletek határa, a nyelvi akadályok határa. Nem életkorral, szokásokkal, előítéletekkel egymástól elhatárolt emberek voltunk, hanem együttesen Istennek áldott népe. Reméljük, kegyelméből még sok hasonlóban lehet részünk a jövendőben.

Ghitea-Szabó József-Levente lelkipásztor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!