ERDON Helyi hírek

2012.08.28. 16:03

Ingyenes szűrés kezdődik

Néhány napon belül Bihar megyében is elkezdődik az ingyenes méhnyakrák szűrés a Babeș-Papanicolau teszt segítségével.

Néhány napon belül Bihar megyében is elkezdődik az ingyenes méhnyakrák szűrés a Babeș-Papanicolau teszt segítségével.

A szeptember elsejétől kezdődő országos program Bihar mellett további kilenc megyében zajlik majd, ezek a következők: Arad, Krassó-Szörény, Beszterce, Kolozs, Hunyad, Máramaros, Szatmár, Szilágy és Temes.A program öt éven keresztül tart majd, s 25 és 64 év közötti nők vehetnek részt benne; amint Vasile Cepoi egészségügyminiszter nyilatkozta, az idén mintegy 200 ezer teszt elvégzésére készültek fel az érintett egészségügyi intézmények. A regionális központok által felügyelt program során azok a hölgyek, akik részt szeretnének venni, először a háziorvosuknál kell jelentkezzenek, akitől megkapják a szükséges információkat mind a méhnyakrák megelőzéséről, mind magáról a vizsgálatról. A háziorvos egyúttal egy űrlappal is ellátja majd a pácienst, ahol fel lesznek tüntetve a programban résztvevő egészségügyi intézmények. A vizsgálat eredményével kitöltött űrlap végül visszakerül a háziorvoshoz, aki tájékoztatja majd a pácienst. Amint dr. Dorel Țîrț, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság szóvivője elmondta, Bihar megyében a Megyei Kórház, valamint a Pelican kórház tette meg a szükséges lépéseket a program lebonyolításához, ez a két intézmény vette fel a kapcsolatot a háziorvosokkal, rendelkezik nőgyógyászati rendelővel és megfelelő laboratóriummal. A két egészségügyi intézménynek Belényesben, Szalontán, Élesden és Margittán is lesznek központjai, ahol mintákat vehetnek majd le.

Nem vehetnek részt a programban többek között azok a hölgyek, akiknél méhnyakrákot kórisméztek, s azok sem, akik már elmúltak 64 évesek – amennyiben a legutóbbi három teszt eredményei jók voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!