ERDON Helyi hírek

2012.07.01. 12:59

Nők tengeren innen és túl

Az idei évad záró imalánci alkalmát tartották meg június 29-én a Nagyvárad-csillagvárosi református templomban. Előadással készült Orbán Noémi vallástanár.

Az idei évad záró imalánci alkalmát tartották meg június 29-én a Nagyvárad-csillagvárosi református templomban. Előadással készült Orbán Noémi vallástanár.

Sokan érkeztek a Romániai Keresztyén Nők Ökumenikus Fóruma által szervezett imalánci alkalomra. Az egybegyűlteket a szervezők nevében Vinczéné Pálfi Judit lelkipásztornő köszöntötte. Az előadás előtt rövid áhítatot tartott a Példabeszédek könyvének 9. részében található igerészek alapján: „A bölcseségnek kezdete az Úrnak félelme; és a Szentnek ismerete az eszesség. Mert én általam sokasulnak meg a te napjaid, és meghosszabbítják néked életednek esztendeit. Ha bölcs vagy, bölcs vagy te magadnak; ha pedig csúfoló vagy, magad vallod kárát” (Példabeszédek 9, 10-12). Kiemelte, hogy a bölcsességet Istentől kapjuk, aki úgy tanít bennünket, mint szülők a gyermekeiket. Isten megismerésével kezdődik a bölcsességünk. „Aki Istenben él nem azzal törődik, hogy meddig él, hanem, hogy boldogan töltse napjait”- tette hozzá végezetül a lelkésznő. Az imalánci alkalmak szép szokásaként a jelenlevők ismét egymás kezét megfogva, láncot alkotva mondták közösen el a Miatyánkot.

Fontos az önkéntesség

Az éneklést követően Szentjobbról Orbán Noémi vallástanár, szociális munkás tartott előadást a Nők tengern innen és túl címmel. „Egy személyes időutazásra hívom meg szeretettel az érdeklődőket, amelyen beszámolok arról, hogy hogyan éltem meg 2,5 évet nőként, feleségként és anyaként Észak-Írországban, egy ír-angol társadalom-, kultúr- és egyházkörben”- mondta el bevezetésként. Képekkel gazdagított előadása során a jelenlevők többet tudhattak meg az észak-írországi hagyományokról és életről, az egyházi és önkéntes munkáról. Feleségként támasza akart lenni férjének, anyaként pedig be tudott kapcsolódni az ír társadalomba, hiszen ott rendszeresen tartottak baba-mama köröket. Ezt a jó szokást Szentjobbon is meg szeretné honosítani. Az ott szerzett tapasztalatok alapján tervekkel gazdagon tért haza, például az ottani mintára szeretne létrehozni egy romániai magyar keresztény önkéntes tanácsadó intézményt. Az előadást Orbán Noémi egy ír áldással zárta. Az imalánci alkalom beszélgetéssel és szeretetvendégséggel zárult.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!