ERDON Helyi hírek

2012.07.04. 12:57

Bizonytalan fiskális rendszer

Romániában az egyik legbizonytalanabb a fiskális rendszer az európai régióban, a Közel-Keleten és Afrikában. A megkérdezettek nyolcvan százaléka a svájci adórendszerben bízik leginkább.

Romániában az egyik legbizonytalanabb a fiskális rendszer az európai régióban, a Közel-Keleten és Afrikában. A megkérdezettek nyolcvan százaléka a svájci adórendszerben bízik leginkább.

 

Egy nemzetközi szakértői jelentés szerint a törvények gyakori módosítása és az adóhatósággal való kapcsolattartás minősége miatt Romániában az egyik legbizonytalanabb a fiskális rendszer az európai régióban, a Közel-Keleten és Afrikában. Mindez aggodalomra adhat okot, hiszen hatással van a befektetők tevékenységére is. Az idézett dokumentum ugyanakkor azt is elemzi: a helyhatóságok miként élnek az informatikai rendszerek nyújtotta lehetőségekkel, és mennyire kiszámítható az adópolitika a külföldi beruházók szempontjából. Három évvel ezelőtt egyébként a Deloitte Tax & Legal nevű intézet szintén tanulmányozta Románia fiskális helyzetét és akkor is arra a következtetésre jutott, hogy az említett két jelentős tényező befolyásolja az adórendszernek a 16 százalékos egységes adókulcsból származó kompetitív előnyeit, vagyis a törvények gyakori módosítása és az adóhatósággal való kapcsolattartás minősége. Sajnos ez azóta sem változott, nyilatkozta a minap Alexandru Reff, az intézet romániai partner koordonátora.

Statisztikai adatok

Amúgy huszonnégy országról készültek statisztikai adatok, és további aggodalomra adhat okot, hogy Romániát több szempontból is a szélsőséges elégedetlenségek zónájába sorolták. Főleg a bizalmi index alacsony szintje, az egyenlőtlen bánásmód és az adórendszer hatékonytalansága miatt vált szükségessé egy kiegészítő adóreform. Egyébként a megkérdezett társaságok és szervezetek 65 százaléka azt válaszolta, hogy jó kapcsolatokat ápol a helyi adóhatóságokkal, 27 százalékuknak pedig nagyon jó a viszonyuk, viszont az osztrákok, az olaszok, a nigériaiak, a lengyelek, a románok és az oroszok elégtelennek minősítették ezt a relációt. A felelők 21 százaléka a profitadó, 20 százaléka pedig az áfakezelés miatt elégedetlen. Az elemzésből ugyanakkor az is kiderült: a megkérdezettek 80 százaléka a svájci adórendszerben bízik leginkább, az ellenkező véglet pedig Magyarország, Lengyelország, Románia és Oroszország.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!