ERDON Helyi hírek

2012.06.20. 11:36

Óvintézkedések kánikula idejére

Egészen péntekig van érvényben a sárga kód országszerte, ugyanis ezekben a napokban magas hőmérsékletre és páratartalomra számíthatunk, mely megviselheti szervezetünket.

Egészen péntekig van érvényben a sárga kód országszerte, ugyanis ezekben a napokban magas hőmérsékletre és páratartalomra számíthatunk, mely megviselheti szervezetünket.

 

Amint a váradiak nagy része már tapasztalhatta, egyes buszokban, villamosokban van légkondicionálás, de ez a ritkább eset. Csuzi Istvántól, a Helyi Közszállítási Vállalat igazgatójától megtudtuk: a 63 Tátra villamosban nincs, a tíz Siemensben viszont van klímaberendezés, és működtetik is. Ami pedig az autóbuszokat illeti: a 75 jármű közül a 10 Solaris, valamint a 12 Volvo buszban van klíma. Kérdésünkre, hogy tervezik-e bevezetni a többibe is, az igazgató elmondta: ez járművenként mintegy 15 ezer eurós beruházást jelentene, azaz összesen több mint másfél millió eurót, ami túl sok – viszont azokban a járművekben, amelyeket ezentúl vásárolnak, mindenképp lesz légkondicionáló berendezés is.

Késésben

A Megyei Kórház el van látva légkondicionáló berendezésekkel – szám szerint mintegy 160 van jelenleg - viszont ezeknek most több mint a fele nem működik – tudtuk meg Marcel Maghiar gazdasági igazgatótól. Az a helyzet ugyanis, hogy egészen mostanáig nem volt olyan cég, amely a szervizelésüket biztosítsa. „Egy kicsit kifutottunk az időből, de tudják, mennyire körülményes a versenytárgyalások lebonyolítása” - mondta az igazgató. A tárgyalás mindenesetre folyamatban van, várhatóan jövő héten derül ki, melyik cég nyerte meg, s ezt követően újabb napokat vesz igénybe, míg meg is javítják a berendezéseket. Ezenkívül újabb húsz berendezést is vásároltak, ezeket szintén az elkövetkezendőkben helyezik majd működésbe. Jelenleg főleg az újabbik épület napos oldalán elhelyezkedő kórtermekben működik a légkondicionálás, tudtuk meg. A műtők is el vannak látva speciális klímaberendezéssel, továbbá működnek a légkondicionáló berendezések a műtőkhöz tartozó mellékhelyiségekben is.

Óvatosan

Az Országos Rendőrség közlekedésrendészeti osztályának közleménye szerint, ha csak tehetik, a sofőrök ne a 10 és 18 óra közötti, legmelegebb időszakban vezessenek, ugyanis a felforrósodott kocsi nemcsak számukra, de az utasaik – különösképpen a gyerekek és az idősek – számára jelenthet veszélyt. Amennyiben a gépkocsivezető szív- és érrendszeri, idegrendszeri, illetve endokrin jellegű megbetegedésben szenved, legjobb, ha lemond a vezetésről az említett időintervallumban.

Aki feltétlenül a kánikulában kell útnak induljon, mindenképp tervezzen be gyakori megállásokat lehetőleg árnyékban, s egy-egy pihenő során fogyasszon elegendő folyadékot is. Útnak indulás előtt szükséges ellenőrizni a gépkocsi műszaki állapotát – főleg a gumiabroncsokat és a klímaberendezést – áll a közleményben. Ha a gépkocsi napos helyen parkolt, akkor még indulás előtt ajánlatos bekapcsolni a klímaberendezést. A nagy melegben különösen fontos, hogy megfelelő távolságot tartsunk az előttük lévő kocsival szemben, ugyanis a magas hőmérséklet növeli a féktávolságot. Előfordulhat, hogy az extrém hőség miatt egyes útszakaszok le vannak zárva, s kerülőútra van szükség.

Kritikus érték

A meteorológiai előrejelzések szerint túl azon, hogy 35, illetve az ország déli és keleti részén akár 37 fokos hőmérsékletet regisztrálhatnak, a levegő nedvességtatalma is várhatóan magas – ennek nyomán a hőmérsékleti együttható számos területen túllépheti a kritikus 80-as értéket. Amennyiben ez három napon keresztül megtörténik, életbe lép a 2000 évi 99. sz. sürgősségi rendelet, mely előírja, hogy a munkaadóknak személyenként két-négy liter ásványvizet, zuhanyozási lehetőséget kell biztosítaniuk, gondoskodniuk kell a megfelelő szellőztetésről, az alkalmazottak fizikai megterhelésének csökkentéséről.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!