ERDON Helyi hírek

2012.06.07. 11:32

Félmillió szavazót várnak Bihar megyében

Bihar megyében 507.300 választásra jogosult személy van. A hatóságok készek a most vasárnapi önkormányzati választások lebonyolítására. A prefektus ma a lényeget mondta el a sajtónak.

Bihar megyében 507.300 választásra jogosult személy van. A hatóságok készek a most vasárnapi önkormányzati választások lebonyolítására. A prefektus ma a lényeget mondta el a sajtónak.

 

2,2 millió szavazólapot gyártottak le Bihar megye számára, ezek szétosztása a szavazókörzetek között folyamatban van. Vasárnap reggel 7-től este 9-ig várják a választókat a szavazóhelyiségek. A választás ezúttal egyfordulós, a polgármesterjelöltek közül az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Csak akkor kell második fordulót kiírni, ha valamely településen szavazategyenlőség van. „Ilyesmi egyébként megeshet, főleg a kisebb településeken” – mondta mai tájékoztatóján Claudiu Pop prefektus. Emellett helyi tanácsot, megyei tanácsot és megyei tanácselnököt is választhatnak a jogosultak.

Bihar megyében 507.300 személy szavazhat. Összehasonlításként megkérdeztük Claudiu Pop prefektustól, összesen hány lakosa van a megyének, de nem tudott érdemben válaszolni. Mint mondta, 600 ezer körül lehet, de a népszámlálási adatokat máris vitatják, úgyhogy pontos számot nem tud mondani. Az 507.300 választásra jogosult személyből egyébként 170 ezer nagyváradi.

A választási kampány során Bihar megyében 16 incidenst regisztráltak. Ebből 10 szabálysértés volt, főleg plakátok letépkedése. A legtöbb tettest elfogták, s 4000 lejes pénzbírságot kaptak. Kivizsgálás alatt van 6 bűncselekmény is, amely nagy hirdetmények ellopásában, rágalmazó feljelentés megtételében, illetve szavazatvásárlásban merül ki. A PSD-s prefektus nem volt hajlandó elárulni a sajtónak, hol és kik követték el ezeket a bűncselekményeket – arra hivatkozott, hogy „a nyomozások még nem zárultak le”.

A Bihar megyében nyilvántartott 507.300 választásra jogosult számára összesen 2769 „VOTAT” feliratú pecsétnyomót gyártottak le. Ugyanakkor elkészült 647 ellenőrző pecsét is, amelyeket különböző szavazókörzetek felelősei alkalmaznak majd, így érvényesítve a voksolóknak átadott szavazólapokat. A szükséges felszereléseket – ezekkel együtt természetesen a szavazólapokat is – mostanság szállítják ki a körzeteknek, ahol a szavazás megkezdéséig fegyveres őrök vigyáznak azokra.

Menetrend

Már kedden kiképezték Nagyváradon a szavazókörzetek és a területi szavazatösszesítő irodák elnökeit – a képzést a Megyei Választási Iroda elnöke, a Megyei Statisztikai Hivatal vezetője, valamint a Megyei Rendőrség és a Prefektúra szakértői tartották. Szerdán az adatátviteli rendszert tesztelték, a SRI fennhatósága alá tartozó Különleges Távközlési Szolgálat (STS) vezetői és a szavazókörzetek elnökei. Ugyancsak a hét folyamán megtörtént a megye 101 szavazókörzetének kialakítása. Holnap Nagyváradon is megkapják a szavazókörzetek a szükséges dokumentumokat.

A Megyei Választási Iroda (BEJ) ezúttal is a Prefektúra épületében működik, Nagyváradon, s a prefektus tájékoztatóján azt ígérte, hogy a BEJ a szavazás napján időről időre részadatokat szolgáltat majd a részvételről a sajtónak. Ehhez képest kiderült, hogy egyelőre még sajtóirodát sem hoztak létre a tudósítóknak a helyszínen. Claudiu Pop erre azt javasolta, hogy az újságírók dolgozzanak a folyosón. A sajtósok tiltakozása nyomán végül kifakadt: „Az egészért a BEJ a felelős, mi, a Prefektúra legfeljebb helyet biztosítunk – úgyhogy Önök, az újságírók nem követelhetnek semmit. Jó, azért megpróbálunk majd valamilyen megoldást találni.”

Claudiu Pop kormánybiztos egyébként a tájékoztatón arról is beszámolt, hogy új kabinetfőnöke van. Mint ismeretes, miután az USL hatalomra került, s leváltotta az előző prefektusokat, Biharban az addigi prefektus kabinetfőnöke, Mirona Olteanu is felmondott. A helyére a PSD-s Pop most saját pártjának megyei szóvivőjét, Claudia Timoftét nevezte ki…

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!